Kriminal

Ponarejeni bankovci: sladkarije ga niti niso zanimale

B. Blaić / Dolenjski list
19. 10. 2019, 06.59
Deli članek:

Odkar obstaja denar, obstajajo tudi ponarejevalci, in teh tudi v naših krajih ne manjka. Združba je poskušala na javnih prireditvah v promet spraviti doma stiskane bankovce, a jim ni uspelo.

B.B.
Od peterice obdolženih sta se na sodišču prejšnji teden pojavila le Milan Franko (levo) in Marinko Cener.

Milan Franko je na Vinski vigredi pred šestimi leti v poznih nočnih urah kupoval sladkarije. Prodajalcu je padel v oko, saj sploh ni vedel, katere sladkarije kupuje, račun pa je na koncu plačal s 50-evrskim bankovcem. Sumi prodajalca so še narasli, ko je opazil, da je bankovec na otip drugačen kot običajno, zaščitni hologram pa je bil siv in brez reliefnega tiska. Milana je poskušal zadržati, a je ta pobegnil, tudi po zaslugi tam navzočega varnostnika, ki je na prodajalčev poziv odgovoril, da to ni njegovo delo.

NI BIL EDINI PONAREJEN PETDESETAK

Kasneje je prodajalec sladkarij med izkupičkom našel še en ponarejen bankovec za 50 evrov, za katerega je forenzična preiskava kasneje pokazala, da je natiskan z brizgalnim tiskalnikom. Ponarejeni petdesetaki so nekaj dni kasneje zaokrožili tudi na javni prireditvi v Trbovljah, kjer je Urška Koprivšek z njim plačala steklenico cvička. Na prireditvi v Velenju je bil s ponarejenimi bankovci v akciji Igor Jurkovič, ki je z njimi na stojnici kupil dve ogrlici, prav tako v Velenju pa je svojo srečo z ne preveč dobrimi ponaredki preizkusila tudi Urškina mama Herizanda Koprivšek. Javne prireditve so bile očitno cilj druščine s Trdinove ceste v Šentjerneju, saj je v tistem času ponarejene bankovce v Celju poskušal unovčiti tudi Jurkovičev brat Marinko Cener, lastnik enega izmed bližnjih lokalov, pa je kasneje ugotovil, da ima v dnevnem izkupičku kar sedem ponarejenih 50-evrskih bankovcev.

POSEBNE PONUDBE NISTA SPREJELA

Vse omenjene so oškodovanci v nadaljnji preiskavi prepoznali in pred dnevi se je zoper peterico na okrožnem sodišču začelo sojenje. Na novomeškem okrožnem sodišču sta se prejšnji teden od peterice na predobravnavnem naroku pojavila le Milan Franko in Marinko Cener, ki na ponudbo tožilstva, da za priznanje sprejmeta dva oziroma štiri mesece zaporne kazni, nista pristala. Sojenje se bo tako nadaljevalo na glavni obravnavi, do takrat pa bo moralo sodišče nekako poiskati tudi manjkajoče tri obdolžence. Za Jurkoviča je brat Milan Cener povedal, da je trenutno na prestajanju triletne zaporne kazni, kjer mu do izteka manjka še en mesec, iz zapora pa bo sicer kmalu izpuščen tudi Franko, ki krajšo kazen prestaja v Novem mestu. Urške Koprivšek na sodišče ni bilo, ker ji je bila ravno tistega dne odvzeta prostost in je bila privedena na okrožno sodišče v Celje, o tem, kje se nahaja njena mama Herizanda, pa prav tako ni bilo slišati prav veliko.