Izginila kot kafra

Med najbolj iskanimi ubežnicami v Evropi tudi Slovenka Melanija

J.P.
18. 10. 2019, 12.23
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 12.50
Deli članek:

Zločin nima spola, se glasi nova kampanja evropskih organov pregona. Vsi zločinci v tej kampanji so iskani zaradi "resnih zločinov, kot so umor, trgovanje s prepovedanimi drogami, goljufija, tatvina in trgovina z ljudmi", sporoča slovenska policija.

Europol
Melanija Stopnik

V zadnjih desetletjih se je število žensk, vpletenih v kriminalne dejavnosti, povečalo, čeprav z nekoliko počasnejšim tempom kot pri moških. Eno od možnih pojasnil za to je, da so tehnološki napredek in socialne norme ženske osvobodili doma in s tem povečali njihovo sodelovanje na kriminalnem trgu.

22 držav članic Evropske unije je za potrebe kampanje izbralo po eno izmed njihovih najbolj iskanih ubežnic. "Fokus je na zgodbi za zločinom, ki se začne s sliko, na kateri maska zakriva celoten obraz ubežnika. Ko se zgodba odvija, deli maske izginjajo in prepustijo gledalcu, da ugiba o spolu zločinca," je zapisala slovenska policija. Izkušnje kažejo, da "se z večjim številom ogledov iskanega ubežnika povečajo možnosti, da lahko nekdo zapolni še zadnji manjkajoči košček sestavljanke, ki bo pripeljala do izsleditve in prijetja iskane osebe". Pristop se je v zadnjih treh letih izkazal za uspešnega. Po vsaki taki veliki kampanji je bilo prijetih več ubežnikov ali pa so se predali sami. Od začetka projekta je bilo prijetih 69 zločincev, ki so bili predstavljeni na spletni strani. V najmanj 21 primerih so bile za to zaslužne informacije, ki jih je preko spletne strani posredovala javnost.

Slovenska policija je na seznam uvrstila leta 1960 rojeno Melanijo Stropnik, ki je iskana zaradi kaznivega dejanja goljufije. 17. novembrom 2000 in 1. julijem 2001 je žrtev zavedla, da ji je predal 188.042 evrov. Zagotovila mu je, da bo njegov denar investirala v njeno podjetje Maganeta d.o.o., z investicijo pa da bo zaslužil. Med 10. in 17. junijem 2011 pa je z goljufijo z letalskimi kartami od Ljubljane pa do Entebbeja v Ugandi zaslužila 4.739,82 evra. Zato policisti vse, ki bi morda imeli informacije, naprošajo, da jih posredujejo na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb fast@policija.si.