Kaj se je dogajalo za štirimi stenami nizozemske kmetije?

O »družini duhov« spregovorila tudi policija. Mama čez noč izginila, otroci se vedejo »drugače,« a znajo brati in pisati

S.R.
18. 10. 2019, 11.57
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 12.19
Deli članek:

Okoli zgodbe o nizozemski družini, ki v zadnjih dneh pretresa Nizozemsko in širše, ostaja mnogo vprašanj. Z nekaj pojasnili je včeraj postregla nizozemska policija, spregovorili pa so tudi nekdanji sosedje.

Reuters
Kaj se je dogajalo za drevesi in visoko ograjo?

Ključno vprašanje ob vsem šokantnem dogajanju ostaja, kako se je kaj takega sploh lahko zgodilo? A še prej bo treba pojasniti, kaj natančno se je zgodilo. Kot smo poročali, so nizozemski policisti pred dnevi na kmetiji v bližini vasi Ruinerwold odkrili od sveta odrezano družino. Šest otrok, njihovega domnevnega očeta Jana Gerrita van Dorstena in zdaj že zloglasnega Avstrijca Josefa Brunnerja, ki je bil glede na do zdaj razpoložljive podatke »glava« zakulisnega dogajanja na kmetiji, skriti za drevjem in visoko ograjo. S celotno zadevo se po svoje soočajo tudi sami vaščani. Kot je včeraj potrdil župan Roger De Groot, je zanje celotna situacija zelo stresna, neprijetna. Še vedno iščejo odgovore in se sprašujejo, kaj bi lahko storili, če sploh kaj, da bi to preprečili že v preteklosti. »Ljudje tukaj se poznajo,« je dejal in dodal, da so na kmetiji vseskozi videvali »samo enega gospoda, ne pa tudi ostalih.« 

Včeraj zvečer je odjeknila novica, da je policija poleg Josefa aretirala tudi očeta Jana Gerrita. Tiskovna predstavnica policije Nathalie Schubart je bila z informacijami glede same aretacije še skopa. Tako ni pojasnila, kaj v preiskavi jih je do tega privedlo, je pa potrdila, da ga sumijo sostorilstva pri nezakonitem odvzemu svobode, zlorabe in pranja denarja. Na kmetiji so namreč našli večjo količino denarja, katere vsote policija sicer ni razkrila, a je Schubartov pojasnila, da »ni šlo zgolj za nekaj desetakov.« Britanski MailOnline poroča, da naj bi šlo celo za več deset tisoč evrov v gotovini. Policija zdaj preiskuje izvor denarja. Po nekaterih poročilih pa naj bi šlo za donacijo sekte južnokorejska cerkev zedinjenja, znane tudi kot Moonova sekta, ki naj bi ji eden, najbrž pa celo oba glavna protagonista vsaj v preteklosti pripadala. 

Reuters
Kmetijo še vedno preiskujejo.

Otroci vedo, da na svetu niso osamljeni 

Policisti so bili včeraj bolj zgovorni glede otrok iz »družine duhov,« kot so jo poimenovali nizozemski mediji. Ti trenutno niso več skupaj, 25-letnega sina Jana, ki je najbolj zaslužen za razkritje vaške skrivnosti, so denimo premestili drugam, poroča nizozemski Telegraaf. V nasprotju s prvotnimi poročili je z otroki mogoče komunicirati. Domnevno znajo razmeroma dobro brati in pisati, tako da so bili deležni neke vrste izobrazbe. Niso pa nikoli obiskali zdravnika ali zobozdravnika. Namestnica policijskega načelnika Janny Knol je denimo dejala, da so otroke našli v zaklenjeni sobi, ki je bila razdeljena na »manjše sobice.« Po njenih besedah zaenkrat še ni znano, ali je šlo za »pranje možganov,« to zdaj ugotavljajo psihologi, so pa otroci med sabo komunicirali zelo omejeno, a »so se zavedali, da obstaja tudi zunanji svet.« »Vidno je, da se sami po sebi obnašajo drugače kot mi ostali. Kaj to pomeni, pa moramo še pojasniti,« je še pojasnila. 

Policija sicer še ni potrdila, ali so v povezavi z očetovstvom opravili tudi analizo DNK, tako uradno še ni potrjeno, da gre za sorojence in otroke Jana Gerrita. A otroci sami pravijo, da so družina, je dejala tiskovna predstavnica Schubartova. Hkrati ni znano, kakšno je zdravstveno stanje Jana Gerrita, ki naj bi pred leti doživel možgansko kap. Schubartova je dejala le, da so ga lahko zaslišali, ni pa pojasnila, ali v preiskavi sodeluje. 

Matere nekega dne preprosti ni bilo več 

Za avstrijski Kronenzeitug so medtem spregovorili domačini v kraju Hasselt, kjer so družina van Dorsten in Josef Brunner pred davnimi leti živeli v sosednjih hišah. Po njihovih besedah je vse skupaj izgledalo precej čudaško, zlasti kar zadeva mamo oziroma soprogo Jana Gerrita. Menda z drugimi krajani ni smela spregovoriti, pogled pa je imela vedno uperjen proti tlom. Ko je nekje okoli leta 2004 domnevno umrla za rakom, naj bi Jan Gerrit, takrat podpornik Moonove sekte, na vhodna vrata nalepil listek, na katerem je pisalo: »Moja soproga je umrla, ne sprašujete za njo.« Sosedje pred hišo nikoli niso videli reševalnega vozila. »Nikoli nismo videli zdravnika. Čez noč je samo izginila. To je čudno,« je opisal eden od takratnih sosedov.