Afera odrezana roka

FOTO: Abramov krivde "nikakor ne priznava," njegov oče bi imel krvavo krožno žago nazaj, potrebuje jo pri delu

S.R.
18. 10. 2019, 12.50
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 16.35
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču danes potekajo predobravnavni naroki za obtožene v zadevi »odrezana roka.« Gorazda Colariča na sodišče ni bilo, Tinka Huskić Colarič pa krivde ni priznala. Predobravnavni narok za glavnega protagonista Sebastiena Abramova, ki krivdo odločno zanika, se je začel ob 12.30, Julija Adlešič pa se je o krivdi izjasnila ob 14.30 uri.

Primož Lavre
Sebastien Abramov na predobravnavnem naroku.

Sebastien Abramov in Julija Adlešič sta morala zaradi ponovitvene nevarnosti na sodišče kreniti iz pripora. Obtožnica četverico sicer bremeni več kaznivih dejanj, ki so jih storili v želji, da bi si z zavarovalniško goljufijo pridobili protipravno premoženjsko korist. Adlešičeva je januarja začasno ostala brez leve roke, ki so jo v ljubljanskem kliničnem centru nato prišili nazaj. Da bi ji odmrla, sama pa bi ob tem postala huda invalidka, jo je nato doma tiščala v zamrzovalnik. Ni ji uspelo, primer pa je začela preiskovati policija.

STA
Julija Adlešič je roko vseskozi skrivala.

Roko naj bi si odrezala, da bi od zavarovalnic prejela visoko odškodnino, pri čemer naj bi ji pomagali ostali obtoženi, trdi tožilstvo. Abramov je namreč Adlešičevo življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah, če bi ta postala huda invalidka, pa bi ji skupno pripadalo kar 1.217.950 evrov odškodnine. Adlešičeva je doslej zanikala, da bi si roko odrezala namenoma, pač pa je trdila, da je šlo za nesrečo. Na nesrečnico naj bi med žaganjem vej skočil nemški ovčar, trdijo vpleteni.

Primož Lavre/Reporter
Sebastien Abramov na predobravnavnem naroku.

Slabo sliši in je duševno zaostal, žago bi imel nazaj

Sodnica Vesna Podjed je predobravnavni narok razdelila na štiri dele. Oče in mati glavnega protagonista Gorazd Colarič in Tinka Huskić Colarič bi se morala o krivdi izreči v dopoldanskih urah, a se je na sodišču pojavila samo mama Sebastiena Abramova, ki krivde - očitajo ji sodelovanja pri goljufiji - ni priznala. Colariča, ki ga obtožnica bremeni lažnega prikazovanja škodnega dogodka, da bi drugim pridobil premoženjsko korist,na sodišče ni bilo. Slovenska tiskovna agencija poroča, da je sodišče zaradi odsotnosti in ugovora na obtožnico štelo, da krivde tudi on ne priznava. Colaričev odvetnik je sicer na sodišče podal predlog za izločitev nekaterih dokazov, med drugim zapisnika o njegovem zaslišanju v preiskavi in zapisnika z zaslišanja njegove zunajzakonske partnerke (z nekdanjo ženo Tinko Huskić Colarič sta se namreč vmes ločila), ker da nista bila na ustrezen način poučena o svojih pravicah, Colarič pa da tudi ni bil sposoben razumeti obtožb, še poroča STA. Obramba namreč trdi, da Colarič slabo sliši in da je duševno zaostal. Sodišču zato predlaga postavitev dveh sodnih izvedencev, ki naj podata mnenje o njegovem sluhu in o tem, ali je bil v času domnevnih kaznivih dejanj prišteven. Podan je bil tudi predlog za vrnitev krožne žage, s katero naj bi Adlešičevi odrezali roko, ker da jo Colarič potrebuje pri svojem delu.

Samo Strel
Sebastien Abramov na predobravnavnem naroku.

Tožilstvo omenjenim predlogom, o katerih mora sodišče še odločiti, nasprotuje. Tožilec Sedin Kičin je povedal, da je bil sam navzoč na zaslišanjih in da sta bila tako Colarič kot njegova partnerka pravilno poučena o pravicah. Colarič je po besedah tožilca tudi vsebinsko pravilno odgovarjal na vprašanja, kar da dokazuje, da jih je slišal in tudi razumel. Kot dokaz podaja tudi posnetek krajšega intervjuja z njim za eno od komercialnih televizij.

Glavni protagonist

Abramov je pred sodnico stopil ob 12.30 uri in krivdo zanikal. "Vztrajam pri zagovoru na zaslišanju in krivde nikakor ne priznavam," je bil odločen Abramov. Kot še dodaja STA, je njegova obramba tudi predlagala izločitev nekaterih dokazov, med drugim zapisnikov zaslišanj očeta in mame Adlešičeve iz preiskave, ker naj ju ne bi opozorili, da nista dolžna pričati proti hčerinemu partnerju Abramovu. Tožilstvo predlogu, o katerem mora sodišče še odločiti, nasprotuje.

Predobravnavni narok za Adlešičevo je bil prekinjen in se naj bi nadaljeval v ponedeljek.

STA
Julija Adlešič