Zavarovalniške goljufije

Črna magija, goljufije in skrivnostni hodža: pred sodnika obtoženi v aferi »odrezana roka«

S.S.
17. 10. 2019, 19.30
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 16.59
Deli članek:

Danes bodo na okrožnem sodišču potekali predobravnavni naroki za obtožene v tako imenovani zadevi odrezana roka – Julijo Adlešič, Sebastiena Abramova ter njegove starše Tinko Huskić Colarič in Gorazda Colariča.

Arhiv družine Adlešič
Sebastien Abramov z Julijo Adlešič. Oba sta zaradi ponovitvene nevarnosti v priporu.

Obtožnica četverico bremeni več kaznivih dejanj, ki so jih storili iz koristoljubnosti, da bi z zavarovalniško goljufijo pridobili protipravno premoženjsko korist. Zgodba, ki se bere kot kakšen hollywoodski scenarij, je v javnosti odjeknila marca.

Adlešičevo je Abramov življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. Če bi postala huda invalidka, bi ji pripadlo 1,217.950 evrov odškodnine. Dekletu so odrezano roko prišili nazaj v ljubljanskem kliničnem centru, vendar naj bi jo doma tiščala v zamrzovalnik, da bi ji odmrla, pri tem pa je upala, da bo vseeno dobila izplačano odškodnino. Roka ni odmrla, policija pa je ugotovila, da ni šlo za nesrečo, kot so poskušali prikazati vpleteni – in sicer da je na nesrečnico med žaganjem vej skočil nemški ovčar. Zavarovalnice zato tudi niso izplačale denarja. Kot izhaja iz obtožnice tožilca Sedina Kičina, so Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva obtoženi petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Grozi jim do osem let zaporne kazni.

Reporter
Abramov z mamo Tinkaro Huskić in Julijo Adlešič na njenem maturantskem plesu. Takrat je že živela z Abramovom in njegovo mamo v Fužinah ter prekinila vse stike s svojimi starši.

Žrtve mafijskega zavarovalniškega lobija

Obtožnica temelji na zdravstveni dokumentaciji in izpovedih zdravniškega osebja, preizkusih na enaki žagi, mnenjih izvedencev strojništva in medicine. Zgodbo tožilstva pa potrjuje tudi Colaričeva izpoved, ki je v preiskavi edini priznal, da sta se sin in njegovo dekle načrtno odločila za to, kar se je potem res zgodilo, a hkrati zatrdil, da sam ni vedel za goljufive posle v ozadju. Adlešičeva in Abramov ter njegova mama pa so na zaslišanjih vztrajali, da ni šlo za goljufijo, da so v resnici žrtve mafijskega zavarovalniškega lobija. Kakorkoli. Kot prvi se bo lahko v petek ob 10.30 o krivdi izjasnil oče prvoobtoženega Gorazd Colarič, ob 11.30 bo pred sodnico Vesno Podjed pristopila mama prvoobtoženega Tinka Huskić Colarič, ob 12.30 glavni protagonist Sebastien Abramov, ob 14.30 pa še Julija Adlešič. Zaradi ponovitvene nevarnosti sta Adlešičeva in Abramov v priporu, Colarič in Huskićeva pa sta na prostosti.

Zajem zaslona/Pop TV
Gorazd Colarič v dneh po grozljivem rezanju roke novinarjem pojasnjuje, kako je reševal Julijo, ki mu je omedlevala pred očmi.

Po poti Julijine odrezane roke

Kolegi tednika Reporter so se pred kratkim odpravili po poti Julijine odrezane roke in spregovorili tudi s Sebastienovim očetom Gorazdom Colaričem, ki zadnjih nekaj let živi z novo partnerico in njenim sinom v hišici na Velikem Osolniku. Pred to hišo si je Adlešičeva v začetku januarja odrezala levo roko. Ko sta novinarka in fotograf obiskala Colariča, pojasnilu o razlogu njunega obiska ni prisluhnil do konca, takoj je zavzel izjemno agresivno držo ter z močnim glasom dejal, da naj takoj zapustita zasebno posestvo. Dodatno težo njegovim besedam je po navedbah Reporterja dala tabla z napisom Pozor, hud pes, ki je bila pritrjena na delu hiše ob vratih, kjer so običajno hišne številke. Tokrat ni bilo sledu o kakšnem prestrašenem pogledu, zaskrbljenosti, obupanosti, s čimer je hotel v dneh po grozljivem rezanju roke mladenke prepričati novinarje, da je vendarle nedolžen in kako dobri so njegovi nameni.

Reporter
Preiskava zaradi suma umora 24-letne Sare Veber na celjskem okrožnem sodišču še ni končana.

Pod vplivom črne magije in skrivnostnega hodže

Enako pomembna, kot je vloga Gorazda Colariča pri ravnanju sina Sebastiena z žrtvami, je po pisanju Reporterja tudi vloga njegove mame Tinkare Huskić Colarič.  Tudi ona naj bi se ukvarjala z nezakonitimi posli, menda še s črno magijo, zaradi goljufij je izgubila vso premoženje. Tako kot sin si je spremenila ime (Sebastien Abramov je bil prej znan kot Sebastijan Colarič), baje se velikokrat vrača v rodno Bosno, kjer naj bi bila pod vplivom tamkajšnjega hodže. V nasprotju s starši, ki jih priprta Julija zavrača, lahko Tinkara Huskić vpliva na njeno obnašanje. O tem je prepričana Julijina mama Monika Adlešič, ki se spominja prvega srečanja s Huskićevo: »Zdelo se mi je skrajno nenavadno, da me je Huskićeva takoj začela spraševati po našem premoženju. Absurdno je, da so jo, potem ko jo je Julija skupaj s Sebastienom pripeljala na obisk k moji mami in očetu, spet zanimale le njune nepremičnine

Narcistične motnje

Psihiatrična izvedenka Maja Rus Makovec za Adlešičevo ugotavlja, da ima znake narcistične in odvisnostne motnje, ki so nastali zaradi dolgotrajne izpostavljenosti škodljivemu vplivu Abramova. Težko sprejema kritiko, zelo rada sanjari o bogastvu. Tudi Abramov je po mnenju izvedenke Ivane Bulić narcistična osebnost, nezmožen empatije, nagnjen k patološkemu laganju, neupoštevanju družbenih pravil in norm, odgovornosti ne sprejema, za vse so krivi drugi.