Sumljive okoliščine

Starša edinca Andreja našla mrtvega. Trdita, da so policisti svoje delo opravili slabo. Zdaj preiskujejo uboj

R.T.
17. 10. 2019, 10.59
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 11.32
Deli članek:

Avgusta je bil razglašen za pogrešanega, nato pa nekaj dni pozneje najden mrtev. Policisti naj bi sklepali, da je šlo za samomor.

PU Ljubljana
Andrej Bajželj

Andrej Bajželj (32) je izginil 15. avgusta, nekaj dni pozneje so ga našli mrtvega. Starša sta prepričana, da policisti okoliščin smrti niso preiskali tako, kot bi morali. 

Ni se vrnil

Kot je za Delo in Slovenske novice povedala njegova mama Lidija Bajželj (56), je Andrej prišel domov, ji izročil svojo psičko Metko, ki jo je sicer vedno jemal s sabo, in ji dejal, da ji bo vse povedal pozneje, ko pride po njo. Iz garaže je vzel posodo za bencin in se odpeljal. Ko se pozneje ni vrnil, je poklicala njegovo prijateljico iz Medvod, pri kateri je živel. Tej je povedal, da gre še po psičko in pride. Starša sta šla spat, zjutraj pa ugotovila, da se ni vrnil. Njegova številka je bila nedosegljiva. Ob 23. uri ga je prijavila kot pogrešanega.

Na Rakovi jelši

Bajželj je imel težave z odvisnostjo od drog. Mama mu je postavila ultimat, zaradi česar se je odselil. Starša pa sta kljub temu prepričana, da policisti okoliščin njegove smrti zadovoljivo niso preiskali. Starša sta dobila informacijo, kje bi lahko bil njun edinec. Oče Igor Bajželj (61) ga je našel ob opuščenih vrtovih na Rakovi jelši. Kot pišeta Delo in Slovenske novice, je bilo več sumljivih okoliščin: v rdečem polu, ki ga je vozil, ni bilo posode za bencin; na desni roki ni imel več usnjene zapestnice; na sovoznikovi strani so bile cigarete, ki jih ni kadil; pri sebi ni imel dokumentov in mobilnega telefona; v njegovi denarnici je bila tuja zdravstvena izkaznica. Poleg njega je bila tudi igla, trak pa zavezan pod komolcem in ne nad, kot je to običajno. Starša trdita, da se je igel bal in da je zato uporabljal folijo.

Zastrupljen?

Na kraj je poleg policistov prišla le zdravnica, ne pa tudi dežurna preiskovalna sodnica in tožilka. Domnevali naj bi, da se je predoziral, pišeta Delo in Slovenske novice, zato naj bi ogled na hitro zaključili. Sanitarna obdukcija je pritrdila navedbam staršev, da ni šlo za prevelik odmerek, poroča STA, omenjena časnika pa, da je na telesu bila sled injekcijskega vboda. Starša sumita, da bi lahko bil zastrupljen.

Ljubljanska policijska uprava je tako za Delo kot za Slovenske novice potrdila, da so prejeli pritožbo zoper delo policistov, a da pritožbeni postopek še ni končan. Policija naj bi preiskovala sum kaznivega dejanja uboja ter neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu.