O njih ni podatkov

Vedno večja zagonetka: Josef odklonil avstrijsko pomoč, osvobojence komaj razumejo – spregovorili sosedje in lastnica, otroci rojeni kar doma

J.P.
17. 10. 2019, 10.07
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 20.33
Deli članek:

Preden so prišli na kmetijo v vasi Ruinerwold, naj bi bili sosedje. Avstrijec je že od nekdaj bil "sumljiv".

Profimedia
Na kmetiji naj bi bivali devet let.

58-letni Avstrijec Josef Brunner je obtožen, da je v nizozemski vasi Ruinerwold devet let v ujetništvu zadrževal Jana Gerrita van Dorstna in njegovih pet otrok, starih med 18 in 25 let. Ti naj bi v skritem prostoru pod pritličjem čakali na konec sveta. Kot se izkaže, je bil Brunner pred 16 leti v kraju Hasselt sosed svojih žrtev. To je razkrila soseda Sandra Soer.

Profimedia
Preiskovalci so zaprli območje.

"Večina otrok se je rodila v hiši. Babica ni bila prisotna. Vse so opravili sami. Ena od hčerk je rojstni dan praznovala na isti dan kot moja. Pogosto sta se igrali skupaj, a le na njihovem vrtu. Otroci nikoli niso prišli na ulico ali pa k nam. Pogosto sem jih videvala, kako plezajo po drevju. Šole v soseščini niso obiskovali, so pa vsako jutro odšli z očetom. Ker so imeli torbe, sem domnevala, da v šolo hodijo drugam," je o tistem času, ko so še bivali v Hasseltu povedala za MailOnline. Po njenih besedah je Brunner v soseščini živel le kratek čas. Zdi se ji, da je Dorstenove poznal že pred tem, saj so ti kmalu po tistem, ko se je priselil, odstranili del ograje, ki je ločevala njihova vrtova.

Profimedia
Prvotna poročila, da je družina bivala v kleti, so se izkazala za napačna. Živeli so v posebnem skritem prostoru.

Leta 2004 je Gerritova žena nenadoma umrla. Brunner se je takrat že odselil. "Nekega dne me je Gerrit obiskal in mi povedal, da mu je žena umrla zaradi raka na črevesju. Nihče ni vedel, da je zbolela. Nihče ni vedel, kdaj je bila pokopana. Družina se je kmalu po tistem odselila, a je še vedno plačevala najemnino za hišo. V njej je nekaj časa živela ena od hčerk. Mislim, da je imela 16 let," je še povedala soseda in dodala, da ne za dolgo.

Van Dorsten in Brunner sta gojila ljubezen do obdelovanja lesa. Soerjeva je dejala, da Avstrijec ni bil ravno prijazen. "Nikoli ni pozdravil, ni imel prijateljev. Ni imel žene, niti dekleta. V bare ni zahajal. Bil je skrivnosten." V svojem volvu je vsak dan migriral od kmetije pa do svoje delavnice v sosednjem kraju Meppel. MailOnline je danes razkril, da je nezakonito bival v prikolici, ki je bila od kmetije, ki jo je najel, oddaljena dobrih šest kilometrov. Ta je bila parkirana za njegovo delavnico. Tedensko je obiskoval bližnji supermarket in kupoval zaloge za družino. Ljudje, ki živijo v okolici njegove delavnice, o njem vedo povedati le malo. Le to, da je izvrsten rokodelec.

Profimedia
Posestvo je precej odročno.

Ne znajo več govoriti

Brunner bo danes stopil pred sodnika. Tuji mediji poročajo, da lahko člani družine le za silo govorijo in da komunicirajo v "fantazijskem jeziku". Preiskovalci so danes razkrili, da jih le s težavo razumejo in da so spali in jedli na podu prostora brez oken. Temu navkljub niso bili podhranjeni, tudi videti so bili povsem normalno, so potrdili nizozemski policisti. Še vedno ni znano, če jih je Brunner zadrževal proti njihovi volji. Ta naj bi sicer posest, na kateri je bivala družina, opremil z nadzorni kamerami, zaklepal vrata ograje in okolico motril skozi daljnogled. Če se je kdo kmetiji preveč približal, naj bi ga odgnal. Na Nizozemsko naj bi se preselil leta 2010, česar pa avstrijske oblasti še niso potrdile. Pomoč avstrijskega veleposlaništva je zavrnil.

Podatkov o članih družine van Dorsten v bazah nizozemske vlade ni. Alida ten Oever, ki je Brunnerju oddajala kmetijo, je povedala, da je najemnino redno plačeval in da na posesti nikoli ni videla sledov o kakšnih drugih stanovalcih.

Profimedia
Avstrijec naj bi si pri nadzorovanju okoliša pomagal z daljnogledom

V nedeljo je v gostilno v Ruinerwoldu zakorakal 25-letni Jan Zon van Dorsten, ki je krčmarju zaupal, da je zbežal in da potrebuje pomoč, saj da je njegova družina ujeta na bližnji kmetiji.

Kot smo poročali včeraj, so člani družine prestali zdravniški pregled in so zdaj deležni ustrezne oskrbe. Namestili so jih na skrivno lokacijo.

Oglasil se je njegov brat

Franz Brunner trdi, da je njegov brat pripadal sekti, ki se ji je pridružil po služenju vojaškega roka. Tam naj bi tudi spoznal Gerrita. Takrat naj bi si vbil v glavo, da je "boljši od Jezusa", je povedal brat. Zapustil naj bi hčerki dvojčici in ju leta 2017 ignoriral, ko sta skušali stopiti v stik z njim. Ko mu je leta 2015 umrl oče, ni prišel na pogreb; ko je pred 18 meseci preminila še mama, se ni odzival na klice.

Rodil naj bi se 3. marca 1961 v kraju Waldhausen kot eden od petih otrok. Po tistem, ko je zapustil Avstrijo, naj bi zaplodil še pet otrok. Njegov sin naj bi živel v kraju Zwartsluis, ki je od kmetije oddaljen le nekaj kilometrov.