Rešitelj

FOTO: Družina je devet let ginila v skrivni sobi. To je Jan, ki jih je rešil

J.P.
16. 10. 2019, 16.06
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 12.59
Deli članek:

Krčmarju je govoril o neki nenavadni veri, ki da ji pripadajo. Tako naj bi verovali, da jim dnevna svetloba škoduje. Družina naj bi sicer čakala na »sodni dan,« nekateri otroci pa naj se niti ne bi zavedali, da na svetu obstajajo tudi drugi ljudje.

Facebook
Jan Zon van Dorsten

25-letni Jan Zon van Dorsten je bil tisti, ki je v vaški krčmi zaprosil za pomoč zase in za svojo družino, ujeto v sobi osamljene kmetije v nizozemski vasici Ruinerwold.

V zadnjih mesecih je objavil nekaj fotografij dreves in delil poročila o zaščiti podnebja.

Jana so identificirali preko družabnih omrežij, na katerih je junija začel objavljati fotografije. Na facebooku je bil prisoten do leta 2010, ko je objavil, da se je preselil v Ruinerwold. Nato pa mrtvilo vse do junija letos, ko je oznanil, da je menedžer spletne trgovine Creconat v dobrih šest kilometrov oddaljenem Mepplu. Ta je v lasti avstrijskega tesarja in priložnostnega delavca Josefa B. z Dunaja, ki se je na Nizozemsko preselil leta 2010. 58-letnik je bil najemnik omenjene kmetije; s preiskovalci noče sodelovati, trenutno je v priporu. 

Tam je bil trikrat

Nekaj dni pred tistim, ko je zagnal preplah, je Jan na facebooku objavil fotografije nekaterih znamenitosti Ruinerwolda. Vse so nastale v mraku. Domneva se, da jih je naredil med hojo do prej omenjene krčme.

Njen lastnik Chris Westerbeek, ki je poklical policijo, je za nizozemske medije povedal, da je Jan bil tam trikrat, a da mu je med zadnjim obiskom dejal, da ne more iti domov. »Videlo se mu je, da ne ve, kje je in kaj počne. Dejal je, da je pobegnil in da nujno potrebuje pomoč,« je povedal Westerbeek.