Nasilna smrt v Mariboru

Je Mediha sestro dvojčico ubila "na mah" ali umorila? Obramba in tožilstvo vztrajata pri svojem

S.R./STA
16. 10. 2019, 13.57
Posodobljeno: 16. 10. 2019, 14.02
Deli članek:

Na prvostopenjsko sodbo za Mediho Hromadžić, obsojeno na 20 let zapora za uboj sestre dvojčice in poskus uboja matere marca lani, sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Tožilstvo je na današnji pritožbeni seji na mariborskem višjem sodišču vztrajalo, da je šlo v tem primeru za umor in poskus umora, obramba pa govori o uboju na mah.

STA
Sodba Hromadžićevi za smrt sestre dvojčice se je preselila pred višje sodnike (fotografija je arhivska).

Tragični dogodek se je zgodil marca lani, ko je danes 39-letna Mediha Hromadžić v stanovanju v bloku na mariborskem Pobrežju, kjer so vse tri stanovale, najprej večkrat zabodla z nožem sestro, nato pa še mater, ki jo je poskušala ustaviti. Ranjena sestra je uspela priti do hodnika in poklicati pomoč, obtožena pa naj bi jo tam še večkrat zabodla, tako da je na kraju dogodka umrla.

Medtem ko je okrožno sodišče ob izreku sodbe junija letos presodilo, da napad z nožem na sestro in mater ustreza definiciji uboja in poskusa uboja, tožilstvo v pritožbi zaradi "neomajnosti, vztrajnosti in grozovitosti" dejanja vztraja pri definiciji umora in poskusa umora, kot je trdilo že na sojenju na prvi stopnji. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena mnogo višja kazen. Višji državni tožilec Zoran Klinc je danes predlagal enotno kazen 30 let zapora, kar je deset let več od dosojenega na prvi stopnji. 

Bila je "razdražena"

Obramba vztraja pri milejši obliki kaznivega dejanja. Napad na sestro, ki je poškodbam podlegla, po besedah zagovornika obtožene Francija Šošteriča ustreza definiciji uboja na mah, ker jo je sestra močno razdražila in tako zanetila tragični dogodek. 

Za napad na mater, ki je poskušala zaščititi sestro, pa bi po njegovem prepričanju bilo treba zavrniti obtožbo, saj naj bi bila obtožena takrat nezmožna obvladovanja svojih dejanj. Spomnil je, da je tudi izvedenec psihiater ocenil, da je do tragičnega dogodka prišlo v času konflikta, ki je pri obtoženi povzročil duševno reakcijo in stanje zožene zavesti, zaradi česar se v bistveno zmanjšani prištevnosti ni mogla ustaviti. 

20 let

Okrožno sodišče ji je izreklo 14 let zapora za uboj in sedem let za poskus uboja, nato pa kazen združilo v 20 let zapora. Višje sodišče bo svojo sodbo sporočilo pisno.

Obtožena je v zagovoru povedala, da si je zjutraj pripravljala zajtrk v kuhinji, nato pa je v prostor prišla sestra in jo žalila, zasmehovala in zaničevala. Grozila naj bi ji tudi z majhnim nožem, ko ga je odložila na mizo, pa ga je sama zgrabila, da bi ga skrila, a je sestra to opazila. Potem naj bi se prerivali okoli noža, pri čemer se je spomnila, da jo je zabodla, a ne ve kolikokrat. Ko je v kuhinjo prišla mati, je sestra po njenih besedah povsem spremenila svoje obnašanje, ostalega pa naj se ne bi več spominjala. Tudi sicer naj bi imele ženske napet odnos, že prej naj bi se veliko prepirale, tudi zaradi denarja in stanovanja.