Groza na Nizozemskem: Se je ponovil Fritzl?

FOTO: Klicali so ga Avstrijec Josef, otroke iz njegove kleti so odpeljali na skrivno lokacijo

S.R.
16. 10. 2019, 10.14
Posodobljeno: 16. 10. 2019, 13.48
Deli članek:

Znanih je več informacij o šokantnem odkritju v bližini nizozemske vasice, kjer so v kleti osamljene kmetije našli šest ljudi, očeta in pet sicer že odraslih otrok. Policija je z informacijami še skopa.

Reuters
Kmetija groze pri nizozemski vasici Ruinerwold.

Ruinerwold je vas na severovzhodu Nizozemske s skoraj 3000 prebivalci. Približno 100 metrov od vasi se za drevesi in visoko ograjo skriva kmetija, do katere je mogoče dostopati preko mostu, ki prečka rečni kanal. Kot smo že poročali, je v gostilno v vasi pred dnevi vstopil 25-letni fant, ki je krčmarju pojasnil, da je zbežal in da prosi za pomoč, saj da v kleti bližnje kmetije živi še pet njegovih sorojencev. Na kraj se je odpravila policija, ki je v dnevni sobi na kmetiji s sicer urejenim vrtom, kozo in nekaj gosmi našla skrito stopnišče, ki je vodilo v klet. Tam so našli oslabelega in na postelji ležečega očeta, ob njem pa njegove otroke, stare med 18 in 25 let, ki so v zadnjih devetih letih le izjemoma, če sploh, uzrli dnevno svetlobo.

Reuters
Kmetija groze pri nizozemski vasici Ruinerwold.

V povezavi s primerom aretirali Avstrijca? 

Policija je z informacijami še skopa, a so dogajanje nekoliko bolj osvetlili mediji. V povezavi s primerom so aretirali 58-letnega avstrijskega državljana, ki je bil najemnik kmetije, tam preživljal večino časa in opravljal razna opravila. Gre za tesarja in priložnostnega delavca Josefa B. z Dunaja, ki se je na Nizozemsko preselili leta 2010 in ki so ga domačini klicali kar »Avstrijec Josef,« poroča avstrijski Kronenzeitung. Eden od sosedov, ki je spregovorili za nizozemske medije, je pojasnil, da razen Josefa in nekaj živali na kmetiji nikoli ni videl druge osebe, kaj šele otrok. Oglasil se je tudi lokalni poštar, ki je dejal, da tja še nikoli ni odnesel nobene pošte. Josef naj bi se v vas skoraj vsak dan pripeljal s svojim volvom in vaščane na splošno vljudno pozdravljal. Eden med njimi je sicer dodal, da je bil precej odrezav in »popadljiv,« če se je kdo kmetiji približal, pa naj bi ga hitro odgnal. Okoli vratu naj bi imel venomer obešen daljnogled, skozi katerega je pogosto zrl in opazoval okolico. 

Nizozemska policija je danes potrdila, da Josef ni oče otrok. Okoli »družinskih povezav« tako ostaja veliko vprašanj in skrivnosti. 

Reuters
Kmetija groze pri nizozemski vasici Ruinerwold.

Policija je avstrijskega Josefa, ki s preiskovalci ne želi sodelovati, aretirala. Kot pojasnjujejo, je vprašanj še veliko, preiskava pa je v polnem teku. Nemški časnik Das Bild, za katerega je spregovoril lokalni krčmar, poroča, da je 25-letnemu fantu, ki je tam poiskal pomoč, ime Jan. Ta je krčmarju govoril tudi o neki nenavadni veri, ki da ji pripadajo. Tako naj bi verovali, da jim dnevna svetloba škoduje. Ko ga je ta vprašal, če gre za kult, mu je odgovoril, da mu je ta beseda neznana. Družina naj bi sicer čakala na »sodni dan,« nekateri otroci pa naj se niti ne bi zavedali, da na svetu obstajajo tudi drugi ljudje. 

Reuters
Kmetija groze pri nizozemski vasici Ruinerwold.

Sam primer močno spominja na avstrijsko grozljivko, katere glavni akter je bil danes 84-letni Josef Fritzl, ki je svojo hčerko kar 24 let držal v ujetništvu in jo pri tem tudi posiljeval. O tem, ali tudi nizozemski primer vključuje posilstvo in spolno nadlegovanje otrok, zaenkrat ni še nobenega podatka. Župan občine De Wolden, pod katero spada tudi Ruinerwold, je denimo pojasnil, da lokalne oblasti za otroke niso vedele, saj niso bili zavedeni v nobeni dokumentaciji. Zakaj je bilo temu tako, bo pokazala notranja preiskava. Dejal je še, da naj bi, vsaj kolikor je njemu znano, njihova mati umrla že pred leti. 

Policija je skopa tudi z informacijami glede zdravstvenega stanja otrok. Tako ni znano, v kakšnih pogojih so v kleti živeli in v kakšnem stanju so bili, ko so jih našli. Pojasnili so zgolj, da so prestali zdravniški pregled, da so zdaj deležni ustrezne oskrbe in da so jih namestili na skrivno lokacijo.

Reuters
Kmetija groze pri nizozemski vasici Ruinerwold.

Reuters
Kmetija groze pri nizozemski vasici Ruinerwold.