Obmejno območje Posavja

Razkrinkali tihotapce migrantov: kriminalni povratniki, cena od 300 do 400 evrov

J.P./STA
15. 10. 2019, 14.16
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 14.20
Deli članek:

Novomeški kriminalisti, ki so pred letom zaznali, da na obmejnem območju Posavja deluje kriminalna združba tihotapcev migrantov, so po hišnih preiskavah konec septembra razkrinkali 11 osumljencev, ki so storili najmanj 30 tovrstnih kaznivih dejanj.

Bobo
Novomeški kriminalisti so razkrinkali tihotapce migrantov (fotografija je simbolična).

Vodja kriminalističnega sektorja Policijske uprave Novo mesto France Božičnik je na današnji novinarski konferenci na postaji mejne policije v Dobovi povedal, da so odkrili kriminalno združbo, ki je tujce, ki so skušali nedovoljeno vstopiti v Slovenijo, pretežno prevažala v prtljažnikih v tujini najetih osebnih vozil.

Na mejnih prehodih so prijeli več osumljenih slovenskih državljanov večinoma iz Posavja, starih od 25 do 30 let. Prav tako so hrvaški policisti na mejnih prehodih izvedli več aretacij hrvaških in slovenskih državljanov. Skupaj so ovadili 11 osumljencev.

Tudi mamila in pištola

Konec septembra so opravili sedem hišnih preiskav, pri katerih so odkrili predmete, pomembne za dokazovanje kaznivih dejanj. Navedel je telefone in telefonske kartice, našli so tudi manjšo količino prepovedanih mamil in pištolo.

Policisti so ugotovili, da se je cena prevoza za posameznega tujca gibala od 300 do 400 evrov.

Organizator in vodja omenjene združbe je sicer zaradi drugih kaznivih dejanj, povezanih z nasilništvom in prepovedanim orožjem, od junija v priporu, preiskovalni sodnik pa za preostale osumljence, ki so vsi kriminalni povratniki, ni odredil pripora. Grozi jim do petletna zaporna in denarna kazen. Če je bilo omenjeno dejanje storjeno v kriminalni združbi in če je bilo ogroženo življenje, pa lahko zaporna kazen doseže tudi osem let. 

Božičnik je dodal, da so na območju Policijske uprave Novo mesto letos prijeli skupaj 86 tihotapcev migrantov, ki so poskušali pretihotapiti skupaj 530 tujcev. Samo pretekli teden so obravnavali sedem osumljencev tovrstnih kaznivih dejanj. Lani so obravnavali skupaj 52 tihotapcev, ki so tihotapili 290 tujcev.