Radikaliziran nežnejši spol

Francoske džihadistke, ki so želele postati morilke, pristale v zaporu

S.R.
15. 10. 2019, 11.03
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 11.27
Deli članek:

Francosko sodišče je pet članic džihadistične celice, sestavljene zgolj iz pripadnic nežnejšega spola, včeraj obsodilo na večletne zaporne kazni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ženske, stare med 22 in 42 let, so bile včeraj obsojene zaradi spodletelega poskusa bombnega napada pred notredamsko katedralo v Parizu. Gre za prvi primer poskusa terorističnega napada v Franciji, v katerem so sodelovale samo ženske. Aretirali so jih novembra 2016, potem ko so pred katerdralo v osrčju francoske prestolnice našli avtomobil, poln plinskih jeklenk. 22-letna Ines Madani in 32-letna Ornella Gilligmann, kolovodji džihadistične tolpe in glavni obtoženki, zdaj tudi obsojenki, sta avtomobil sredi noči polili z dizelskim gorivom in ga poskušali prižgati z gorečo cigareto, a jima to ni uspelo. Sodišče v Parizu je Madanijevo obsodilo na 30, Gilligmannovo pa na 25 let zapora. 

Madanijevo so nekaj dni po spodletelem napadu aretirali v enem od predmestij Pariza. Tam se je skrivala s še dvema pajdašicama Sarah Hervouet in Amel Sakaou, vse tri pa so policiste med aretacijo napadle z noži. Hervouetova in Sakaoujeva sta bili včeraj obe obsojeni na 20-letni zaporni kazni. Gilligmannovo so aretirali na jugu Francije, na sodišču pa se je zaradi pomoči pri begu znašla še peta članica teroristične celice. Samio Chalel, ki je po spodletelem napadu pomagala skrivati Madanijevo, so obsodili na petletno zaporno kazen. 

Twitter
Sarah Hervouet (levo), Amel Sakaou (na sredini) in Ines Madani (desno).

Glavna je bila Madanijeva 

Džihadistke so domnevno delovale po naročilu francoskega pripadnika islamske države Rachida Kassima, ki ga med drugim povezujejo z dvojnim umorom junija 2016, ko sta bila na svojem domu na zahodu Pariza umorjena policijski načelnik Jean-Baptiste Salvaing ter policistka in njegova partnerka Jessica Schneider. Domneva se, da Kassim ni več med živimi, saj naj bi bil februarja 2017 ubit med letalskim napadom na iraški Mosul.

Glavna v druščini je bila 22-letna Madanijeva, ki je druge potencialne džihadistke novačila prek spleta, kjer se je izdajala za moškega pripadnika islamske države. Tako je v mrežo radikalizma ujela tudi Gilligmannovo, sicer poročeno mamo treh otrok. Tožilstvo jo je opisalo kot zelo odločno voditeljico skupine žensk z željo po moriji. Njeni odvetniki so na drugi strani trdili, da gre za osamljeno mlado žensko z na pol pripravljenim načrtom napada in željo po lastni smrti. Madanijeva je včeraj na sodišču dejanje obžalovala, spregovorila pa je tudi Gilligmannova, ki je žrtve terorizma prosila odpuščanja, in dejala, da je s svojim ravnanjem osramotila svojo družino. Njeni odvetniki so trdili, da je delovala »iz ljubezni do fiktivnega džihadista z imenom Abou Junayd, zaradi katerega je tudi zapustila svojega soproga.«