kriva umora

31-letna policistka ubila soseda v njegovem stanovanju

G.G./STA
2. 10. 2019, 07.40
Posodobljeno: 2. 10. 2019, 07.53
Deli članek:

Porota v teksaškem Dallasu je v torek 31-letno policistko Amber Guyger spoznalo za krivo umora, ker je septembra lani vstopila v stanovanje svojega soseda Bothama Jeana misleč, da gre za njeno stanovanje in je 26-letnega računovodjo ustrelila, še preden se je prepričala, kje je.

Reuters
Sodnik je ocenil, da se Amber Guyger ni "zmotila" pri streljanju, ampak je to storila namerno.

Odločitev porote je za ameriške razmere malone revolucionarna, saj je policistka belka, ubiti pa temnopolt. Preiskava je pokazala, da si je policistka tik pred vstopom v napačno stanovanje na koncu delavnika izmenjavala vroča spolna sporočila s sodelavcem.

Ko je odprla odklenjena vrata, je dvignila pogled s telefona, opazila temnopoltega moškega na kavču pred televizorjem s sladoledom v roki in ga brez razmišljanja ustrelila. Medtem, ko je krvavel in umiral, mu ni nudila nujne pomoči, čeprav se je že zavedla svoje pomote.

Zločin je sprožil proteste proti policijskemu nasilju in zahteve po pravični preiskavi, do katere je v tem primeru celo prišlo. Tokrat je bilo malce težje, ne glede na barvo kože obeh vpletenih, saj je bil Jean usmrčen doma, kjer bi moral biti varen, če ne drugače tudi s pomočjo policistov, ki jih pomaga preživljati s plačevanjem davkov.

Obžalovala in jokala, priznala, da je streljala z namenom, da ubije

Guygerjeva je na sojenju obžalovala napako in jokala. Vendar pa je med zasliševanjem tožilca priznala, da sploh ni razmišljala, ampak je takoj streljala z namenom, da osebo ubije.

Njeni odvetniki so skušali prepričati poroto, da je imela do tega vso pravico, ker je bila prepričana, da je v svojem stanovanju. Šlo naj bi za samoobrambo, česar pa porota ni sprejela. Sodišče ji bo kazen izreklo, ko se bo končal del sojenja, namenjen odločanju o višini kazni.