Sojenje povzročitelju nesreče

Tragedija na Dunajski: "Videla sem, kako sta letela po zraku"

S.S.
2. 10. 2019, 06.35
Posodobljeno: 2. 10. 2019, 08.41
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so te dni zaslišali tri očividce prometne nesreče, ki jo je marca pijan in zadet na Dunajski cesti povzročil Jan Korošec. Trčenje je bilo usodno za dva pešca, 34-letnik pa jima ni nudil prve pomoči, ampak je zbežal oziroma odpeljal s kraja.

B.K.
Prizorišče prometne nesreče na Dunajski cesti.

Jan Korošec je 8. marca ponoči na križišču Dunajske ceste z Vilharjevo zapeljal skozi rdečo in zbil pešca, ki sta pravilno, pri zeleni, prečkala cesto. Milan Đukić je umrl takoj, Mičo Jožić pa dve uri pozneje v kliničnem centru. »Videla sem, kako sta letela po zraku,« je v joku pripovedovala Ana T., ki se je kritičnega večera s partnerjem Igorjem D. vračala z obiska pri prijateljih. Vozila sta po Dunajski v smeri centra in se ustavila pri rdeči luči na semaforju pred železniškim podhodom. Videla je dva starejša gospoda, ki sta pri zeleni prečkala cestišče, in ju opazovala, ker jo pač zanimajo ljudje. Spraševala se je, zakaj sta ob tej uri zunaj, in pomislila, da sta najbrž prijatelja, saj sta kramljala. Oba je spremljala s pogledom, dokler ju je imela v vidnem polju, ko pa se je prižgala zelena na njenem semaforju, je speljala in kmalu po tem slišala »pok«. Takoj je stekla k ponesrečencema in za enega takoj presodila, da je mrtev, drugi pa je še »hropel« in kazal znake življenja. Videla je tudi, da neki moški že kliče po telefonu, kmalu so prišli policisti in reševalci.

Nenadoma je samo počilo

Podobno je izpovedoval tudi Anin partner Igor. »Ko sta bila pešca že v nasprotni smeri cestišča, je samo počilo,« je dejal. »Moja je že kričala, da ju je zbil,« je dodal. Sam je potem stekel v smeri povzročitelja, ki pa mu je že uspelo odpeljati z otoka, ki ločuje oba pasova, naprej po Dunajski v smeri Črnuč, zato se je vrnil, da bi pomagal ponesrečencema.Njuna izpoved se je razlikovala le v delu, kdaj je Ana speljala. Sama trdi, da pri zeleni luči, kar bi pomenilo, da sta imela pešca že rdečo, Igor pa zatrjuje, da zaradi šoka okoliščin ni dojemala s trezno glavo in da je speljala v paniki, ko je slišala »pok«. Ana sicer dopušča tudi to možnost, a njen spomin pravi drugače.

Zaslišan je bil tudi Matjaž G., ki je kritičnega večera z Vilharjeve ceste zavijal na desno na Dunajsko cesto. Pri tem je po lastnih besedah čakal dva gospoda, ki sta prečkala cesto, ko je iz smeri centra proti Črnučam pripeljal passat in trčil v oba pešca. Tudi Matjaž je prepričan, da sta nesrečnika imela v času trčenja na semaforju zeleno luč.

B.K.
Kraj tragedije v jutranjih petkovih urah.

Zlorabljal alkohol in široko paleto drog

V obtožnici beremo, da je Korošec kljub omejitvi 60 kilometrov na uro v 53 in 64 let stara pešca trčil s hitrostjo 89 kilometrov na uro, da ju je odbilo po cesti, odbilo pa je tudi Korošca, ki je trčil v drog javne razsvetljave in potem s popolnoma sesutim passatom odpeljal naprej, ne da bi poškodovancema nudil pomoč. V bližini bencinskega servisa na Dunajski 133 se je Korošec, ki je vozil po napačni strani ceste, skoraj zaletel v taksista Marja G. Ta se mu je izognil tako, da je zapeljal desno proti bencinski postaji oziroma na avtobusno postajo. Kmalu zatem sta ubežnika izsledila policista, ki sta na pločniku zagledala poškodovan avto, iz katerega je lezel vidno pijan in zadet mladenič. Pregled je pokazal, da je imel Korošec v kritičnem času v krvi več kot 2,1 promila alkohola, v urinu pa so našli tudi kokain, MDMA, morfin in številne druge prepovedane substance.

Glavna obravnava se bo z zasliševanjem prič in izvedencev nadaljevala 7. oktobra.