Napad na Finskem

FOTO: Iz vreče potegnil meč in zabodel več ljudi. Najmanj ena smrtna žrtev, več oseb je poškodovanih

A.S.
1. 10. 2019, 14.11
Posodobljeno: 1. 10. 2019, 17.04
Deli članek:

Na območju poklicne šole v mestu Kuopio je prišlo do napada, v katerem je bila ubita vsaj ena oseba, najmanj 10 pa je ranjenih. Poškodovan je tudi napadalec.

Reuters
Policija je sporočila, da je bil ubit najmanj en človek, ki so ga našli na območju šole.

Incident se je zgodil v poklicni šoli v nakupovalnem središču Hermanni, kar je potrdila tudi šola Savo. Policija je sporočila, da je bil ubit najmanj en človek, ki so ga našli na območju šole. Deset oseb, med njimi sta tudi osumljenec in policist, pa je bilo ranjenih. Dva človeka sta v kritičnem stanju, poročajo finski mediji. Kot piše MTV News je ena od očividk povedala, da je napadalec iz vreče potegnil meč in zabodel "toliko ljudi, kot jih je lahko". Finec, ki je po neuradnih podatkih študent omenjene šole, je v napadu uporabil tudi strelno orožje.

"Policisti so med situacijo streljali. Pridržali so enega osumljenca. Ranjene so evakuirali,"so sporočili iz tamkajšnje policije in dodali, da so s strelnim orožjem huje poškodovali osumljenca. 

Finski premier Antti Rinne je izrazil sočutje žrtvam in povedal, da je kakršnokoli nasilje na šolah nesprejemljivo, medtem ko je minister za šolstvo Li Andersson dodal, da ima vsaka mlada oseba pravico do izobraževanja v varnem okolju.

Na Finskem je do morilskega napada prišlo tudi leta 2008, ko je 22-letni strelec v mestu Kauhajoki ubil 10 ljudi in nato sodil tudi sebi.