Plin brez barve in vonja

Friedrich umrl pred očmi žene, dveh sinov s soprogama in vnuka

S.R.
28. 9. 2019, 09.00
Posodobljeno: 28. 9. 2019, 09.06
Deli članek:

Delo v silosu je lahko sila nevarno, kar potrjuje včerajšnja tragedija pri severnih sosedih, kjer je družina izgubila soproga, očeta in dedka, gasilci pa svojega tovariša.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pred stavbo prostovoljne gasilske brigade Irndorf pri Kremsmünsterju v Zgornji Avstriji je še danes izobešena črna zastava. Včeraj je namreč življenje tragično izgubil njihov 60-letni prijatelj in sodelavec, sicer pa lokalni kmet Friedrich M., poročajo avstrijski mediji. Splezal je v silos za koruzo, iz katerega pa se ni vrnil. V življenjski nevarnosti sta bili tudi njegovi soproga in snaha, ki sta iz silosa izvlekli njegovo negibno telo. 

Včeraj zjutraj je bil silos skoraj do vrha napolnjen s sveže požeto koruzo. Do roba je manjkalo le še dva metra, Friedrich pa je potreboval več prostora, zato je vanj splezal, tam pa ga je presenetil plin brez barve in brez vonja, ki nastane pri fermentaciji. »Dušik je težji od zraka, zato v neki točki pride do pomanjkanja kisika. Če splezate v poln silos, je treba prej nujno prezračiti,« je za medije pojasnil župan Kremsmünsterja in tudi sam kmet Gerhard Obernberger, ki le stežka dojame, da se je tako izkušenemu kmetu, kot je bil Friedrich, pripetila takšna tragedija. »Šokiran sem. Spominjam se ga kot zanesljivega in vestnega kmeta. Vedno je natančno pretehtal, kaj počne,« je dejal.

Friedricha sta iz silosa hitro izvlekli soproga in snaha, ki sta s tem na kocko postavili svoji življenji. Reševalci so ga pol ure neuspešno oživljali, tragedijo pa so morali na lastne oči spremljati žena, dva sinova s soprogama in vnuk. Pomoč je prispela prepozno.