Smrtna nesreča pri Vranskem

VIDEO: Pet let, odkar je podivjana Bolska odnesla dve življenji, krivde ne priznavata

S.R./STA
23. 9. 2019, 11.19
Posodobljeno: 23. 9. 2019, 11.28
Deli članek:

Na celjskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za dva izmed treh obdolženih zaradi prometne nesreče pri Vranskem, v kateri sta pred petimi leti umrla 17-letnica in 30-letni moški.

PGE Celje
Narasli potok Bolska je septembra 2014 odnesel del brežine in službeno vozilo AMZS.

Spomnimo, do tragične nesreče pri Vranskem je prišlo septembra 2014, ko je narasli potok Bolska odnesel del brežine in službeno vozilo, s katerim sta se sodelavca AMZS odpravljala na preventivno aktivnost. Tožilstvo je štiri leta po nesreči vložilo obtožnico zoper družbo Energetika projekt, njenega tedanjega direktorja Marka Krajnca in preglednika Štefana Kuserbanja. Po mnenju tožilstva so namreč odgovorni za povzročitev splošne nevarnosti s smrtnim izidom iz malomarnosti, ker mostu, ki ga je po neurju spodnesel narasli vodni tok, niso zaprli za promet. Tožilec Gorazd Kacijančič namreč ocenjuje, da niso storili vsega, kar bi morali, posledica pa je bil smrtni dogodek. Dodal je, da je bil postopek zbiranja vseh dokazov izjemno zahteven, šele preiskava je povsem izkristalizirala, kdo naj bi bil odgovoren za omenjeno nesrečo.

Krajnc in zastopnik podjetja Janko Drča krivde danes nista priznala.Glede dejstev o nesreči, v kateri sta zaradi podivjanega potoka umrli dve osebi, pa se nista hotela opredeliti. V sredo bo sodišče opravilo narok še za tretjega obdolženega Kuserbanja, saj je njegov zagovornik Boris Kmet sodišče prosil za preložitev današnjega naroka. Sodnica Gordana Malovič je začetek glavne obravnave razpisala za 11. november. 

Stvari obžaluje

Krajnc je v izjavi za medije povedal, da zelo obžaluje stvari, ki so se zgodile septembra leta 2014. Dejal je, da je storil vse, kar je takrat bilo v njegovi moči kot tedanji direktor vranske Energetike projekt. Njegov zagovornik Igor Inkret meni, da v obtožnici ni nobenega dokaza, ki bi kazal na krivdo vseh obdolženih. 

Zagovornik oškodovancev Miha Kozinc pa je dejal, da bo najverjetneje vložil odškodninski zahtevek. Pojasnil je tudi, da je za današnji narok dobil napačno vabilo, saj je bilo v njem napisano, da bo sodišče izreklo kazensko sankcijo za omenjeno nesrečo. To, tako Kozinc, pomeni, da so vsi obdolženi priznali krivdo, a tega niso storili. Sodišču je tudi očital, da na narok ni povabilo vseh oškodovancev, ampak samo dva.