SOJENJE ZA ROP ZLATARNE

Iz zlatarne v Šentjerneju odnesel dobrega pol kilograma zlata

Boris Blaić / Dolenjski list
20. 9. 2019, 20.04
Posodobljeno: 20. 9. 2019, 21.18
Deli članek:

Zamaskirani moški je 26. junija letos s pištolo v roki vstopil v poslovalnico Zlatarstva in graverstva Bartol v Šentjerneju in iz nje odnesel za dobrega pol kilograma zlatnine in nekaj gotovine.

Boris Blaić.
Sodnik ni privolil v predlog obrambe, da bi Herakoviču, nezaposlenemu gostinskemu tehniku, pripor nadomestili z varščino 20.000 evrov.

Po tatvini je stekla policijska preiskava in čez pet dni so policisti priprli Maria Herakoviča z Rake, ki je z obtožbo kaznivega dejanja ropa v torek stopil pred sodnika novomeškega okrožnega sodišča Borisa Kodriča.

Tožilstvo mu v obtožnici očita, da je tistega dopoldneva malo pred 10. uro vstopil v zlatarno na Cesti oktobrskih žrtev, pri čemer je imel na glavi motoristično čelado s spuščenim vizirjem. Uslužbenka je prvi hip pomislila, da je prišel poštar, a ko je v roki zamaskiranega moškega zagledala pištolo, je z grozo ugotovila, da se dogaja nekaj mnogo bolj srhljivega. Moški je vanjo uperil orožje in zahteval, naj mu izroči zlatnino in denar, še prej pa naj zaklene vrata poslovne stavbe, v kateri sta poleg zlatarne še frizerski in pedikerski salon. Pospremil jo je do vhodnih vrat in se potem z njo vrnil v zlatarno, kjer ji je s pištolo zagrozil, naj mu odklene sef, kar je uslužbenka v strahu za svoje življenje tudi storila. Ropar je iz trezorja vzel več debelejših zlatih verižic, nato pa je odšel do prodajnega pulta, kjer je izpraznil še vsebino osmih pladnjev z zlatimi verižicami, prstani, uhani in zapestnicami. Skupaj je v zlatarni nabral za 587 gramov zlatnine, nato pa je iz blagajne vzel še nekaj gotovine. Ko je pobral, kar je bilo vrednega, je s pištolo v roki uslužbenko zrinil do vhodnih vrat, ji zagrozil, naj še nekaj časa ne kliče policije, ker objekt opazuje njegov prijatelj, zapustil stavbo, jo z zunanje strani zaklenil in pobegnil. 

Utemeljena visoka kazen

Okrožna državna tožilka Vesna Fink je v primeru priznanja krivde 36-letnemu Herakoviču, ki ima tako slovensko kot hrvaško državljanstvo, ponudila 5 let in 6 mesecev zapora. Kazenski zakonik za rop sicer predvideva od enega do deset let zapora, visoko kazen pa je tožilka utemeljila s kopico oteževalnih okoliščin. V prvi vrsti je to Herakovičeva predkaznovanost, saj je bil zaradi vlomov in tatvin v letih 2012 in 2014 že obsojen na krškem okrožnem sodišču. Leta 2014 je sodišče izreklo tudi preklic pogojne kazni iz leta 2012, tako da je bil na koncu obsojen na enotno kazen štiri leta in štiri mesece zapora. Poleg tega je proti njemu na okrožnem sodišču v Ljubljani vložena pravnomočna obtožnica za kaznivo dejanje velike tatvine.

Herakovič se s ponudbo tožilke ni strinjal in krivde ni priznal, zato se bo v prihodnjih tednih začela glavna obravnava.