Grozodejstvo v Španiji

Zblazneli 45-letnik pred očmi otrok ubil bivšo ženo, njeno mati in še sestro

G.G.
18. 9. 2019, 09.49
Posodobljeno: 18. 9. 2019, 10.38
Deli članek:

V ponedeljek sta bila brata, stara štiri in sedem let, priča grozljivemu zločinu v španskem mestecu Valga.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Okoli 8. ure je 39-letna Sandra Boquete Jamardo svoja otroka peljala od doma proti šoli. Le po nekaj metrih ji je pot zaprl avto, iz katerega je s pištolo v roki stopil njen bivši mož, 45-letni Jose Luis Abet Lafuente, kot je kasneje sporočila policija.

Abet je pristopil do njenega avta, začel se je prepir. Sandra je na pomoč poklicala sorodnike, Abet je prijel za pištolo in jo ustrelil. Ko sta kmalu zatem na kraj »incidenta« prišli Sandrina mati in sestra, je pobesneli možak še enkrat zgrabil za pištolo in obe ubil. Na zadnjih sedežih avtomobila sta grozote spremljala štiri in sedem let stara otroka.

V brezumnem stanju je Abet zbežal, vrgel pištolo v reko ter se odpeljal domov. Takrat je pomislil. Poklical je policijo, povedal, kaj je storil, in se predal. Policisti so njegovo pištolo našli v reki.

Kaj je v ozadju strašnega zločina, te t.i. družinske tragedije? Jose Luis Abet Lafuente in Sandra Boquete Jamardo sta se razšla pred dvema letoma, uradno pa se ločila šele januarja 2018. Otroka sta živela pri materi, oče ju je redno obiskoval in ob določenih dnevih vzel k sebi. V zadnjih tednih je po poročanju španskih medijev Abet začel nagajati bivši ženi. Sledilo je ogorčeno pisarjenje na facebooku, kjer ji je očital, da je ona kriva za ločitev, zdaj pa da mu ne dovoljuje obiskovanja otrok. Po navedbah policije prijava proti njemu zaradi nasilja ali nadlegovanja ni bila podana.

Španski premier Pedro Sanchez je ob »veliki tragediji« zapisal, da je potrebno storiti vse, da se zaščiti ženske in ustavi nasilje nad njimi.