V slovo

Viki Grošelj: Popolnoma sem šokiran, še toliko bolj, ker se to ni zgodilo v hribih

A.S. / STA
17. 9. 2019, 09.32
Posodobljeno: 17. 9. 2019, 13.38
Deli članek:

V nesreči je včeraj umrl 56-letni slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davor Karničar, ki je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Mount Everesta. Tragična vest je pretresla alpinistično in plezalsko skupnost, njegove prijatelje in druga imena iz športnega sveta.

STA
Leta 2000 se je kot prvi Zemljan s smučmi spustil z najvišje gore na svetu Mount Everest.

Karničar je bil alpinist, alpinistični smučar, inštruktor, gorski reševalec, učitelj, trener smučanja ter avtor knjig, predvsem pa ljubitelj gorništva in alpinizma. Uspešnega slovenskega alpinista niso cenili zgolj doma, temveč tudi v tujini.

"Popolnoma sem šokiran, še toliko bolj, ker se to ni zgodilo v hribih. To se je zgodilo tako rekoč v domačem okolju. Nisem sposoben povedati kaj drugega. Skozi glavo mi gre samo to, da sva bila skupaj na petih himalajskih odpravah in tudi drugače lepo sodelovala v življenju in sam pravzaprav še zbiram misli. To je res velika škoda za slovenski alpinizem in slovensko ekstremno smučanje in lahko mirno rečem, tudi za Slovenijo nasploh," je dejal Viki Grošelj, dober poznavalec alpinizma, tudi sam vrhunski alpinist in vodja odprav v najvišja gorstva.

Grošelj je prepričan, da je bil Karničar v tujini celo bolj cenjen kot doma."Slovenija je vendarle en majhen prostor, kjer vsak pozna vsakogar. In tudi zaradi tega, ker smo si tako blizu, jemljemo Davorjeve podvige kot nekaj samo po sebi umevnega, kar je vrhunskim slovenskim plezalcem povsem domače. Ko pa vidiš, kako v tujini s takšnim pozitivnim strahospoštovanjem sprejemajo besedo Slovenija. Če prihajaš iz Slovenije, je namreč to znak za vrhunsko kakovost in za izjemne dosežke. In Davo je bil brez dvoma eden nosilcev te dobre besede, tega spoštovanja vrednega odnosa ostalega sveta do Slovenije," je prepričan Grošelj.

"'Poklopile' so se tri pomembne stvari. Prva je, da je bil izjemen alpinist, da je obvladal gore, plezanje do vrhunskosti. Druga je bila ta, da je bil tudi vrhunski alpski smučar, ves čas na meji med A in B slovensko smučarsko reprezentanco, ter da je bil kar nekaj let serviser v svetovnem pokalu v alpskem smučanju," je Karničarjevo vsestranskost opisal Grošelj.

Skupaj z Davorjem sta dala skozi pet himalajskih odprav. "Prvič sva bila skupaj na odpravi leta 1993, ko smo prvič poskušali presmučati K2, oziroma ga je Davo skušal presmučati, pa mu je vihar odnesel smuči," je dejal.

"Potem sva bila skupaj ob njegovem mejniku, ko smo Slovenci zaokrožili vzpone na vseh 14 osemtisočakov na tak eleganten način, ko sta Davo in njegov brat Drejc smučala z osemtisočaka Anapurna. To je bilo leta 1995," je nadaljeval.

"Leta 1996 sem vodil odpravo, ko smo prvič poskušali presmučati Everest s severne strani, pa se je žal zaradi Davovih ozeblin zadeva končala na 8200 metrih. Četrtič sva bila skupaj na Daulagiriju, osemtisočaku v nepalski Himalaji. In potem petič, leta 2001 po njegovem uspehu na Everestu, ko smo skušali presmučati šesto najvišjo goro sveta Čo Oju," je sklenil Grošelj.

osebni arhiv Dava Karničarja
Karničar na Everestu leta 2000.

»Počivaj v miru, prijatelj moj«

 Z ganljivim sporočilom, ki ga je objavil na facebooku, se je od Davorja poslovil tudi uspešni hrvaški alpinist Stipe Božić»Eden od mojih najboljših prijateljev, prvi človek, ki je smučal z vrha Mount Everesta, Davo Karničar je umrl, ko je sekal drevesna debla v gozdu blizu svojega doma v Sloveniji. Počivaj v miru, prijatelj moj«.

Tudi nekdanjega slovenskega smučarja in poslovneža Jureta Koširja je tragična vest pretresla. Na twitterju je zapisal: »Počivaj v miru dragi Davo«.

Sožalje družini so izrekli tudi pri Planinski Zvezi Slovenije. »Iskreno sožalje Davovi družini, njegovim najbližjim in vsem, ki ste ga imeli rad,« je njihov zapis, ki je ganil mnoge.