Umor

Lastno mater najprej pretepel, potem zadavil

S.S.
13. 9. 2019, 10.03
Deli članek:

V nadaljevanju glavne obravnave v primeru Dragana Kukanje, ki je obtožen, da je 4. septembra lani v Črničah umoril svojo mater, je na novogoriškem okrožnem sodišču pričal sodni izvedenec.

STA
Za umor mu grozi najmanj 15 in največ 30 let zapora.

Ta je povedal, da poškodbe na pokojni Tatjani Kukanja niso nastale pri padcu po stopnicah niti pri padcu s postelje, temveč zaradi pretepanja in davljenja. Prav davljenje je bilo po besedah sodnega izvedenca Gregorja Haringa na koncu tudi usodno za 91-letnico.

O pretepanju starejše ženske so ob obdukciji pričali številni hematomi, modrice, odrgnine in zlomi. Umrla naj bi zaradi davljenja, in ne zaradi padca po stopnicah, kot je trdil njen sin Dragan Kukanja, sicer tudi obtožen nasilnega vedenja do matere, žene in hčerke. Take poškodbe pričajo o tem, da je žrtev dobila številne udarce v različne dele telesa.

Preveč je bilo svežih poškodb

Haring je tudi večkrat poudaril, da bi do zloma več reber lahko prišlo zaradi oživljanja, zaradi starosti pa je ženska imela tudi že zelo krhke kosti. Vendar je bilo preveč svežih poškodb, ki so nakazovale na nasilje in kaznivo dejanje. »Vse v obdukcijskem poročilu opisane poškodbe so bile tope in niso posledica padca po stopnicah. Smrt je nastopila zaradi kaznivega dejanja,« je pojasnil.

Natančen čas smrti ostaja neznan

Obtoženemu Kukanji tožilstvo sicer očita štiri kazniva dejanja. Poleg umora ga obtožnica bremeni tudi zanemarjanja in surovega ravnanja z mladoletno osebo, nasilja v družini in povzročitve hude telesne poškodbe. 

Tako tožilka Marta Durnik Vukelić kot zagovornik Kukanje Mitja Podgornik sta želela izvedeti natančnejši čas smrti. Natančnega odgovora na to vprašanje tako Haring kot Blaž Princes, ki je bil kot dežurni zdravnik prvi pri pokojni, nista vedela. Princes je navedel, da je po rahli mrliški otrplosti v spodnjem delu telesa domneval, da je žrtev umrla od dve do štiri ure pred njegovim prihodom. Vendar še ni opazil značilnih mrliških lis.

Nekaj je tudi spil

Sodnik Igor Majnik je prebral tudi poročilo ljubljanskega inštituta za sodno medicino o stopnji alkoholiziranosti obtoženca. V njegovi krvi ni bilo alkohola, so ga pa našli v njegovem urinu. To dokazuje, da je obtoženi popil nekaj alkohola, vendar se je do prihoda policistov in reševalcev ta že skoraj v celoti izločil iz njegovega telesa. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji ponedeljek. Zagovornik pa je nakazal, da bo zahteval tudi mnenje sodnega izvedenca psihiatrične stroke.