»naokoli so tekali kot prižgane bakle«

VIDEO: Med peko "eksplodirala" svinjska mast? Ženska umrla, še pet ljudi v kritičnem stanju

S.R.
9. 9. 2019, 12.47
Posodobljeno: 9. 9. 2019, 13.11
Deli članek:

Po včerajšnji eksploziji na festivalu v manjšem nemškem kraju je v bolnišnici umrla 67-letna ženska. Je vsega kriva svinjska mast oziroma človeška neprevidnost?

YouTube
Posledice eksplozije.

Nemška policija je danes potrdila, da je v bolnišnici v Dortmundu umrla 67-letnica, ki je v včerajšnji eksploziji v kraju Freudenberg v nemški regiji Siegerland utrpela hude opekline. V nesreči, ki jo policija s pomočjo drugih strokovnjakov še preiskuje, se je poškodovalo še 14 ljudi. Ob danes tragično umrli 67-letnici je v kritičnem stanju pristalo še pet ljudi. Večina je utrpela hude opekline, medtem ko je ena oseba doživela srčni napad. Kot so pozneje opisali očividci, je na mestu za peko nenadoma eksplodiralo, v ljudi, ki so stali v neposredni bližini, je bruhnil močan plamen, ljudje pa so »naokoli tekali kot prižgane bakle.«

Je eksplodirala mast? 

Na festivalu v tem manjšem kraju s približno 2000 prebivalci se je v času eksplozije nahajalo približno 100 obiskovalcev, na kraju pa je nato posredovalo več kot 100 reševalcev. Najhuje poškodovane so v bolnišnice prepeljali s helikopterji. Preiskavo so v svoje roke nemudoma prevzeli kriminalisti, oblasti pa so sprva domnevale, da je prišlo do eksplozije plina. To teorijo so po poročanju časnika Bild danes ovrgli. Domnevajo, da bil lahko bila eksplozija posledica tehnične napake na pekačih, z najnovejšo teorijo pa je postregel eden od strokovnjakov, ki je na kraju od danes zjutraj. Ta trdi, da je »eksplodirala mast« v eni od ogromnih ponev. Domnevajo, da so prostovoljci, ki so skrbeli za polne trebuhe, v vročo raztopljeno mast vsuli preveč ohlajen krompir. Preiskava incidenta je še vedno v teku.