Incident se je pripetil 29. septembra lani okoli 17. ure v hiši babice obtožene na Sneberski cesti v Ljubljani, ko je Zajčeva po prepiru s kuhinjskim nožem dolžine rezila 20 centimetrov zabodla Iztoka Štupico, ki je ležal na postelji.

Z vbodom v zgornjo levo polovico prsnega koša mu je nož zarila med rebra in mu prebodla pljuča, pri čemer zaradi hitre zdravniške pomoči do resne ogroženosti živlljenja oškodovanca ni prišlo.

Ob napadu ni bila povsem pri sebi

Ljubljanska okrožna sodnica Ana Testen je Zajčevi februarja prisodila štiri leta zapora, pri odmeri kazni pa ji kot olajševalno okoliščino štela to, da ji je Štupica napad še pred začetkom postopka odpustil, da mu je takoj po napadu ponudila pomoč in poklicala reševalce ter da je kaznivo dejanje zagrešila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi »specifične osebnostne strukture, zlorabe alkohola, ki meji na odvisnost«, in zasvojenosti s pomirjevali.

Ni psihopat, a se ji je strgalo

Po mnenju sodnice Testenove je do inkriminiranega dogodka »pripeljalo sosledje dogodkov dokaj ponesrečene narave«; nasilje v otroštvu Zajčeve in travmatična smrt njenega očeta, ki jo je v otroštvu trpinčil, v času, ko je s Štupico, ki ga je sicer poznala že 20 let, prešla v zvezo. Po mnenju sodnice iz »napačnih vzgibov« – razlog za izbiro je bil po njenem mnenju strah pred samoto. »Ne zdi se mi, da imate psihopatsko naravo, a vse skupaj, okoliščine so privedle do tega, da se vam je strgalo,« je dejala v ustni obrazložitvi obsodbe.

zapor ig 2
STA
Kakorkoli že, Zajčeva bo tako ali drugače pristala za zapahi zapora na Igu.

S postelje je skočil kot panter

Štiriinštiridesetletnica je v zagovoru sicer pojasnjevala, da je bil povod za incident slaba komunikacija. Ko je Štupico vprašala, kdaj bosta to komunikacijo popravila, pa se je začelo vpitje. Iztok je razburjen hodil iz sobe v sobo, grozil, da se bo odselil, dokler se v spalnici ni ulegel na posteljo. Iz kuhinje, kjer je pripravljala narezek, je z nožem »odvihrala« k njemu. Potem se je Štupica po lastnih navedbah »kot kak panter« dvignil s postelje, ko je zaslišal korake, nakar je nož po besedah obtožene »kar sam zdrsnil v telo«.

Zabodeni zahteva milejšo kazen

Na prvostopenjsko sodbo sta se, kot rečeno, pritožila tako obramba kot tožilstvo. Tožilstvo v pritožbi zahteva strožjo kazen, in sicer šest let zapora, obramba pa razveljavitev in vrnitev primera v ponovno presojo, češ da je šlo kvečjemu za povzročitev hude telesne poškodbe iz malomarnosti ali pa milejšo kazen. V primer pa se je vmešal tudi oškodovanec s svojim pooblaščencem, ki od sodišča prav tako pričakuje milejšo kazen. Kakorkoli. Zadnjo besedo bodo imeli ljubljanski višji sodniki, ki bodo vpletenim svojo odločitev posredovali pisno, predvidoma v roku enega meseca.