Kaj storiti?

FOTO: Ljubljanska parkirišča poleti postanejo poligon za prodajo na črno

B.K.
4. 9. 2019, 06.49
Posodobljeno: 4. 9. 2019, 06.49
Deli članek:

Bralec nas je opozoril na domnevno nezakonito prodajo blaga na parkiriščih pred ljubljanskimi nakupovalnimi centri.

Bralec
Domnevni prodajalci na črno pred nakupovalnim centrom na Rudniku.

Vsak dan po poldnevu se parkirišča pred nakupovalnim centrom na Rudniku in v BTC domnevno spremenijo v poligone nezakonite prodaje raznoraznih izdelkov. O tem nas je opozoril bralec, ki je zapisal, da so prodajalci bojda tuji državljani in so pri prodajnih taktikah dokaj vsiljivi.

Ali gre za kazniva dejanja in ali jih obravnavajo, smo povprašali Finančno upravo RS (FURS) in policijsko upravo Ljubljana. Iz FURS so nam sporočili, da gre lahko pri tovrstni prodaji pred nakupovalnimi centri za delo na črno ali kršitve zaradi neizdajanja računov. FURS je glede tega nekaj nadzorov že opravil, a tovrstni prodajalci ob tem najbrž kršijo tudi druge predpise, obravnava katerih pa ni v pristojnosti FURS.

Bralec
Domnevni prodajalci na črno pred nakupovalnim centrom na Rudniku.

Tudi na PU Ljubljana so seznanjeni s to problematiko, ki poskoči predvsem v času poletne turistične sezone. V zvezi s tem so dobili že več prijav občanov. Ponavadi gre za "prodajo različnih predmetov, kot so noži, različni aparati, posoda, medicinski pripomočki in podobno." Policisti se odzovejo na vse prijave in ukrepajo, prav tako ukrepajo, če dejanja zaznajo sami, so zapisali na PU Ljubljana.

Policisti ob tem občanom svetujejo naj od tovrstnih prodajalcev ne kupujejo predmetov, ki so tako ali tako običajno vprašljive kakovosti, sumljiv pa je tudi njihov izvor. O aktivnostih prodajalcev pa naj tudi obvestijo policijo.