Dobili le 10 odstotkov

Brajdičeva od bombaša po štirinajstih letih le iztožila odškodnino

S.S.
3. 9. 2019, 20.37
Deli članek:

Lucija Brajdič je od Janeza Schullerja zahtevala 110.600 evrov odškodnine, po še ne pravnomočni odločitvi pa bo dobila približno deset odstotkov zahtevane vsote oziroma 11.600 evrov.

B.B.
Janez Schuller med enim izmed sojenj za bombna napada.

V novomeškem romskem naselju Brezje je 6. maja 2005 odjeknila ročna bomba. V dogodku je bila hudo ranjena 39-letna Lucija Brajdič. 3. junija 2005 je v romskem naselju v Dobruški vasi sledila še eksplozija dveh bomb, v kateri sta bili ubiti 46-letna Ivanka Brajdič in 21-letna Jovanka Kočevar, sicer mati in hči.

Oktobra so policisti prijeli prve osumljence, takrat 34-letnega Janeza Schullerja, 25-letnega Leona Podlogarja in komaj 20-letnega Branka Žižmonda. Mesec dni pozneje so ovadili še takrat 58-letnega Ludvika Praznika in 37-letnega Darjana Revinška. Praznik naj bi napad naročil, Revinšek naj bi mu pri tem pomagal, Schuller naj bi v Brezju in Dobruški vasi odvrgel bombi, Podlogar in Žižmond pa naj bi pri bombardiranju Romov sodelovala kot voznika.

Maratonsko sojenje polno preobratov

Praznik in Revinšek sta bila že na prvem sojenju leta 2006 oproščena, ostalim pa so na različnih inštancah sodili večkrat. Schuller je bil za bombardiranje Brajdičeve leta 2013 pravnomočno obsojen na 10 let zapora, za dogodke v Dobruški vasi pa so bili Schuller, Podlogar in Žižmond po številnih preobratih naposled oproščeni, od države pa so nato celo še iztožili odškodnino zaradi neupravičenega pripora.

Delci bombe so se ji zarili v trebuh

Brajdičeva, ki jo na sodišču zastopa odvetnik Andrej Žabjek, je od Scullerja zahtevala 110.600 evrov odškodnine. »Ko je bomba eksplodirala, sem bila doma. Ležala sem na kavču, ne vem pa, ali sem spala, čeprav je bila ura okoli polnoči. Počilo je in bila sem v močnem strahu, kaj se je zgodilo. Tako močno je počilo, kot da bi bila vojna,« je na sodišču podoživljala dogajanje Brajdičeva. Delci bombe so se ji zarili v trebuh, kjer se ji brazgotina pozna še danes, v trebušni steni je namreč končal tujek, ki so ga kirurgi uspešno odstranili.

Raje bi bila mrtva …

»Občutka ob samem napadu se sploh ne da opisati. Česa takega res nikomur ne privoščim, bog ne daj. Tudi ko na televiziji kaj poči, se strahotno prestrašim in pokrijem čez glavo. Raje bi bila mrtva, kot da prestajam vse to. Brez tablet ne bi mogla niti spati,« je med drugim še povedala. Novomeški okrožni sodniki so Brajdičevi te dni prisodili 11.600 evrov odškodnine, saj da posledice napada niso tako hude, kot je zatrjevala. Sodba pa še ni pravnomočna. S primerom se bodo, kot kaže, ukvarjali še višji sodniki. Odvetnik Žabjek je namreč že napovedal pritožbo, saj se mu zdi prisojeni znesek prenizek.