Tragedija na avstrijskem Koroškem

FOTO in VIDEO: Pilot izskočil, nemočna potnica skupaj z letalom s polno hitrostjo v gozd

S.R.
3. 9. 2019, 09.11
Posodobljeno: 3. 9. 2019, 13.28
Deli članek:

Avstrijski policisti in kriminalisti preiskujejo nedeljsko nesrečo v Wolfsbergu, v kateri je umrla 62-letna potnica v jadralnem letalu. Vzrok za nesrečo zaenkrat ostaja neznan, preiskovalci pa prav tako poskušajo ugotoviti, zakaj potnica ni izskočila in uporabila padala.

Feuerwehr Wolfsberg
Razbitino, ki so jo že odpeljali, zdaj preiskujejo kriminalisti.

Žalost, ki po nedeljski nesreči jadralnega letala na avstrijskem Koroškem vlada med lokalnim prebivalstvom, zaenkrat ostaja nekoliko v senci premnogih odprtih vprašanj. V strmoglavljenju jadralnega padala je življenje izgubila 62-letna potnica, medtem ko je pilot iz letala še pravočasno izskočil in s padalom varno pristal na tleh. Vzrok za nesrečo zaenkrat ostaja neznan.

Kot je za avstrijski Kronenzeitung pojasnil nek neimenovani strokovnjak, je letalo MDM-1 Fox eno najbolj stabilnih in varnih jadralnih letal na svetu, ki ga je hkrati zelo enostavno pilotirati. Ker gre v tem primeru za izkušenega pilota, še meni, da se je moralo zgoditi nekaj zelo resnega, da je ta izskočil. Časnik se je dokopal tudi do amaterskega posnetka nesreče, s katerega je razvidno, da je pilot na razmeroma visoki nadmorski višini izvedel akrobatski manever, nato pa nenadoma izskočil, medtem ko je potnica ostala v letalu. To se je nato za nekaj trenutkov stabiliziralo, nato pa s polno hitrostjo strmoglavilo v gozd.

Odprto ostaja tudi vprašanje, zakaj ni izskočila tudi tragično preminula potnica. Pred poletom so jo domnevno poučili, kako ravnati v nujnih primerih, vključno s tem, kako izskočiti iz letala in odpreti padalo, a to je seveda lažje reči, kot storiti. Znano je, da je padalo nosila. Preiskovalci zdaj preiskujejo razbitino, morda najpomembnejše pa bo pričevanje preživelega pilota, 56-letnika z avstrijske Koroške, ki ga preiskovalci do včeraj še niso zaslišali.