Žalost, ki po nedeljski nesreči jadralnega letala na avstrijskem Koroškem vlada med lokalnim prebivalstvom, zaenkrat ostaja nekoliko v senci premnogih odprtih vprašanj. V strmoglavljenju jadralnega padala je življenje izgubila 62-letna potnica, medtem ko je pilot iz letala še pravočasno izskočil in s padalom varno pristal na tleh. Vzrok za nesrečo zaenkrat ostaja neznan.

Kot je za avstrijski Kronenzeitung pojasnil nek neimenovani strokovnjak, je letalo MDM-1 Fox eno najbolj stabilnih in varnih jadralnih letal na svetu, ki ga je hkrati zelo enostavno pilotirati. Ker gre v tem primeru za izkušenega pilota, še meni, da se je moralo zgoditi nekaj zelo resnega, da je ta izskočil. Časnik se je dokopal tudi do amaterskega posnetka nesreče, s katerega je razvidno, da je pilot na razmeroma visoki nadmorski višini izvedel akrobatski manever, nato pa nenadoma izskočil, medtem ko je potnica ostala v letalu. To se je nato za nekaj trenutkov stabiliziralo, nato pa s polno hitrostjo strmoglavilo v gozd.

Odprto ostaja tudi vprašanje, zakaj ni izskočila tudi tragično preminula potnica. Pred poletom so jo domnevno poučili, kako ravnati v nujnih primerih, vključno s tem, kako izskočiti iz letala in odpreti padalo, a to je seveda lažje reči, kot storiti. Znano je, da je padalo nosila. Preiskovalci zdaj preiskujejo razbitino, morda najpomembnejše pa bo pričevanje preživelega pilota, 56-letnika z avstrijske Koroške, ki ga preiskovalci do včeraj še niso zaslišali.