Novi pregoni

Kakšno je zdravstveno stanje Hilde Tovšak?

S.S.
2. 9. 2019, 20.08
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 14.30
Deli članek:

Na okrožnem sodišču bodo jutri spet poskušali izpeljati predobravnavni narok za nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ki ji tožilstvo očita zlorabo položaja.

Bobo
Propadla gradbena baronica Hilda Tovšak.

Celjsko sodišče je za Tovšakovo že dvakrat razpisalo predobravnavni narok, a so ga zaradi zdravstvenega stanja obtoženke preklicali.

Sodišče je tedaj angažiralo tudi sodnega izvedenca ustrezne stroke, da bi podal mnenje o tem, ali se je Tovšakova sposobna udeleževati kazenskega postopka in na njem aktivno sodelovati. Obtožnico v tej zadevi je tožilstvo vložilo januarja letos.

Preobrat v zadevi Delamaris

Tovšakovi pa na taistem sodišču sodijo tudi v zadevi Delamaris. Nekdanja prva dama Vegrada je najprej krivdo priznala, decembra lani pa si je premislila in preklicala sporazum. Kot je takrat dejala, je sporazum podpisala pod velikim pritiskom, bila je tudi v hudi stiski. Po njenem mnenju je bil Vegradov posel z Delamarisom eden boljših in takrat ni zlorabila svojega položaja kot direktorica propadlega velenjskega gradbinca. Poleg Tovšakove so sicer v zadevi Delamaris obtoženi še odvetnik Miro Senica, njegova tajnica Olga Zaviršek in direktorica kmetije Bužekijan Blanka Muster. Gre za okoli 1,4 milijona evrov, ki naj bi jih Vegrad plačal Musterjevi za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel Senica. Četverica je obtožena pranja denarja in zlorabe položaja.

Odsluženi grehi gradbene baronice

Tovšakova je septembra lani po petih letih prestane kazni v drugih zadevah zapustila zapor na Igu. Obsojena je bila zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik (zadeva Čista lopata), goljufije z evropskimi sredstvi v zadevah Rimske terme in Betnava, dajanja daril pri iskanju varilcev za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ter oškodovanja Vegradovih upnikov. Prav tako je krivdo priznala v zadevi Hypo.