RAZOČARANI

Roparski plen našli pred leti, a do lastnika ni prišel

Ž. K.
2. 9. 2019, 06.45
Posodobljeno: 2. 9. 2019, 06.45
Deli članek:

Na nas sta se obrnila razočarana bralca. Najprej sta bila žrtvi kaznivega dejanja, zdaj njuno lastnino zadržuje še država.

Dreamstime
Če se lastniki ukradenih predmetov ne javijo, lahko ti končajo na dražbi.

Našemu bralcu Janezu so pred leti ukradli avto. Renault clio. Po prvem šoku se je pomiril, ko se je spomnil, da je avto zavarovan in da bo dobil denar povrnjen. Medtem ko se je z zavarovalnico dogovarjal o vrednosti avta, pa je policija prijela tatu in našla tudi avto. Janez si je oddahnil in čakal na svoj avto, a zaman. Ta je namreč medtem postal dokaz v kazenskem postopku in kot tak končal med ostalimi vozili, ki jih zaseže policija. Janezu ni preostalo nič drugega, kot da si kupi novega. Po več kot dveh letih čakanja je avto le dobil nazaj. V klavrnem stanju. Na njem so bile poškodbe vloma, zaradi pomanjkljive oskrbe se je na več mestih pojavila rja, škripanju ni bilo ne konca ne kraja. Ko mu ga je le uspelo prodati, je zanj dobil le tretjino vrednosti avtomobila ob trenutku odtujitve.

Ko se je obrnil na policijo, so mu povedali, da mora za nastalo škodo civilno tožiti storilca kaznivega dejanja: brezposelnega narkomana brez sredstev za preživljanje. V tožbo se seveda ni podal. »Denarja seveda ne bi nikoli videl, le stroške z odvetniki bi si delal,« vzdihne.

Zadržan tudi denar

Povprečni kazenski postopek na okrožnem sodišču traja približno 14 mesecev, na okrajnem sodišču pa 10 mesecev.

V uredništvo smo prejeli tudi klic našega bralca, ki so mu odtujili gotovino. Storilce so prijeli in pri njih našli ukradeni denar, več tisoč evrov. Od dogodka sta minili že dve leti, a bralec denarja še vedno ni dobil nazaj. Z vprašanjem, zakaj tako dolgo čakanje na vračilo, smo se obrnili na policijo in tam so nam pojasnili, da kadar policija najde ukraden predmet, o najdbi obvesti okrožno državno tožilstvo, ki oceni, ali predmet potrebuje v kazenskem postopku ali ne. Če predmet ni nosilec materialnih sledi in ni pomemben za kazenski postopek, se v primerih, ko je nesporno ugotovljeno lastništvo, predmet vrne lastniku v čim krajšem možnem času. V primeru smrti oškodovanca oziroma lastnika predmeta se najprej odvije na sklep o dedovanju, kjer se določi, komu posamezni predmet pripada. Hrambo manjših predmetov izvaja policija sama, vozila in delovne stroje hranijo pooblaščeni koncesionarji, umetnine in umetniška dela pa narodna galerija in narodni muzej oziroma druge ustanove, ki imajo ustrezne prostore in jih slednja pooblastita za opravljanje hrambe umetnin.

Izgubljeno v kazenskem postopku

A težave za oškodovance nastopijo, če tožilstvo oceni, da so odtujeni predmeti nosilci materialnih sledi oziroma so pomembni za kazenski postopek. V tem primeru se skupaj s kazensko ovadbo izročijo pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu in se o vračanju predmetov odloča bodisi med ali na koncu kazenskega postopka. Če vemo, da se pri nas nekateri kazenski postopki vlečejo več let, si lahko predstavljate ogorčenje ljudi, ki so najprej doživeli travmo zaradi zločina in nato še, ker jim je onemogočena posest nad njihovo lastnino. Bolje jo odnesejo tisti, ki so bili zavarovani in jim je zavarovalnica že povrnila škodo. V tem primeru se namreč lastništvo predmeta prenese na zavarovalnico.