Neprištevni

Ko »brezobzirni morilci« končajo na psihiatriji namesto v zaporu

S.S.
21. 8. 2019, 19.50
Deli članek:

Mineva pet let od umora litijskega policista Damijana Kukoviča, ki ga je zagrešil bivši vojak Dušan Petrovčič. Ta zapora ni nikoli videl, saj je bil spoznan za neprištevnega, mi pa smo iz arhiva črne kronike izbrskali še nekatere podobne odmevnejše primere, ki so se končali za zapahi psihiatrije.

STA
Dušan Petrovčič, morilec litijskega policista, je v svoji glavi načrtoval družbeni prevrat.

Takrat 26-letni Dušan Petrovčič iz Gabrovke je 39-letnega policista Damijana Kukoviča iz Slovenskih Konjic ustrelil v glavo po tem, ko ga je slednji s kolegom 22. avgusta 2014 v Litiji ustavil med rednim nadzorom prometa, ker ni bil pripet z varnostnim pasom. Pištolo je uporabil tudi Kukovičev kolega in napadalca lažje ranil, ko je z avtomobilom zapuščal prizorišče. Petrovčiča, ki se je po prvo pomoč zatekel domov, so prijeli še isti dan, Kukovič pa je končal v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je po treh dneh zaradi poškodb umrl. Izvedenec psihiatrije Dragan Terzič je o Petrovčiču dejal, da so njegove motnje zaradi nezdravljenja prešle v bolezen, paranoidno shizofrenijo. Zgovoren je tudi Petrovčičev blog, v katerem je opisoval svoje težko otroštvo in poudarjal, da se nikoli ni čutil sprejetega v družbi. Beremo, da je komaj »lezel skozi« osnovno šolo, ker so ga sošolci zaničevali. Njegov edini prijatelj je bil računalnik. V blogu opisuje tudi razmere v vojski in pravi, da so ga šikanirali, zaradi česar je zbolel, ter kako hrepeni po ljubezni in dotikih nasprotnega spola, v zapisih večkrat omenja tudi željo po tem, da bi si sodil sam.

Bil je normalen sončen dan za umor mame

Elvir Rastoder se je 25. maja lani zvečer pripeljal pred Policijsko postajo Ljubljana Center in dežurnemu naznanil, da je dan prej v predmestju švicarskega Berna z zidarskim kladivom umoril svojo 68-letno mater. Po umoru se niti ni trudil zakriti sledi, oprhal se je in preoblekel, sedel na skuter in se podal na 850 kilometrov dolgo pot v Ljubljano. Na sodišču je na vprašanje sodnika, kaj se je zgodilo, odvrnil: »Se ne spomnim. Spil sem devet piv. Bil je normalen sončen dan. Mislim, da je prišla domov bolj pozno zvečer. In ko sem se pogledal v ogledalo, se mi je zmešalo.« Tudi za Rastoderja je izvedenka psihiatrinja Mojca Zvezdana Drnovšek ocenila, da trpi za paranoidno shizofrenijo, zaradi katere se nikoli ni zdravil. Mamo je v svojih blodnjah in halucinacijah obtoževal, da ga je trpinčila v mladosti, ga večkrat poskušala ubiti s kladivom, ga hipnotizirala in rezala po rokah, mu zlomila prste na nogi, mu v hrano in pijačo mešala antidepresive ter se norčevala iz njegovega videza in ga zmerjala s »pedrom«.

Svet24
Psihiatrinja Mojca Zvezdana Drnovšek in morilec Elvir.

Glavo brata in babice je zalučal v peč

Na območju Policijske uprave Koper so leta 2017 obravnavali tri brutalne umore in niti en morilec ni končal v zaporu. Marko Abram je bil zaradi nezdravljene bolezni in branja knjig z versko vsebino prepričan, da je njegovo življenje vodeno od zgoraj in da je sam samo izvrševalec. Marca je v domači hiši na Krasu najprej s sekiro pokončal in obglavil 31-letnega brata Maria, nato pa še 80-letno babico Marico. Njuni glavi je potem zakuril v peči. Po morilskem pohodu se je umil, kupil kruh, se najedel, naspal in naslednjega popoldneva poklical policijo. Tudi zanj so sodni izvedenci psihiatrije ugotovili, da trpi za paranoidno shizofrenijo.

Policijo do trupla pripeljale krvave sledi

Izolana Stefana Langa je motila svetloba, sostanovalka Andreja Ogrešević pa je ves čas prižigala luči. V začetku februarja 2017 jo je zato z nožem kar 34-krat zabodel, ji prerezal vrat, truplo zavil v preprogo in ga odvlekel do bližnjih smetnjakov. Njegovo početje sta opazila občana in najprej pomislila, da do smetišča vleče kosovne odpadke, nato pa sta zagledala, da iz zvitka molijo stopala. Se ve, da sta poklicala policijo. Ta z iskanjem storilca ni imela težav, saj je preproga s truplom po tleh puščala krvave sledi. Lango in njegova žrtev sta se leto prej spoznala v psihiatrični bolnišnici v Idriji. Ko sta se vrnila z zdravljenja, ga je Andreja v zameno za pomoč pri hišnih opravilih sprejela pod svojo streho. Dobro sta se razumela, a je Lango kmalu zatem opustil jemanje terapije za svojo duševno bolezen, paranoidno shizofrenijo ...

Facebook
Stefanu Langu so izrekli do največ 5 let psihiatričnega zdravljenja.

Za očetomor je pred sodnikom prepeval

Takrat 31-letni Miha Stanič je 11. maja 2017 v družinski hiši v Izoli pokončal 59-letnega Aleksandra Staniča. Duševna bolezen, paranoidna shizofrenija, ga je pripeljala do izjemnega sovraštva do domačih, to pa se je stopnjevalo do te mere, da se je kritičnega dne z macolo, žago in nožem spravil nad lastnega očeta. Z macolo ga je večkrat udaril po glavi in mu povzročil usodne možganske poškodbe. Potem je truplo z ročno žago obglavil in mu z nožem odrezal penis. Preiskovalnim sodnikom očetomora ni znal razložiti, dajal je zgolj neumestne komentarje, preklinjal, zahteval hrano, pel istrsko pesem Dekle iz Poreča ter trdil, da umorjeni sploh ni njegov oče. Tri dni pred zločinom je poklical na 112 in dejal, da sta do umora še dve uri. Ko so preverjali klic, se je izkazalo, da je neznanec klical iz hiše Staničevih. Njegov oče je tedaj patrulji pojasnil, da je najverjetneje klical njegov sin in da ga bo naslednji dan odpeljal na pregled k psihiatru ...

Facebook
Miha Stanič.

Ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zavodu lahko traja največ pet let. Izvaja se v mariborski Enoti za forenzično psihiatrijo, sodišče pa vsakih šest mesecev preverja, kako poteka zdravljenje. Kazen za »prištevne« morilce je sicer med 15 in 30 let.