Nemiren spanec

Žena zastrupljenega Italijana o trenutkih groze na ladji Atlantia

G.G.
21. 8. 2019, 10.01
Posodobljeno: 21. 8. 2019, 17.13
Deli članek:

Na sodišču v Splitu je v ponedeljek pričala žena pokojnega Italijana Eugenija Vincija, ki je 10. avgusta na ladji v bližini Hvara umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Atlantia Cruising
Ladja Atlantia, na kateri so se zastrupili italijanski turisti.

V preiskavi so že zaslišali lastnik in kapitana ladje Atlantia. Sumijo jo, da sta 8. avgusta v prostor strojnice jahte vgradila bencinski agregat, ki se lahko uporablja le v odprtih prostorih. 23-letni lastnik ladje Zoran B. in 27-letnik kapitan Jerko M. se ne čutita krivih, čeprav sta onadva prižgala agregat, ogljikov monoksid pa se je skozi prezračevalne cevi in druge odprtine hitro razširil po hodniku in potniških kabinah, v katerih se je nahajalo osem potnikov.

Danes je svojo zgodbo povedala žena nesrečnega menedžerja Eugenia Vincija, Manuela Fiasconaro. Hrvaški mediji podrobno poročajo o njeni izpovedi, na tem mestu pa se dotaknimo ključnega dela.

Atlantia sploh ne bi smela izpluti: »lahkomiselna« lastnik in kapitan ravnala v časovni stiski, ali pa je šlo le za denar?

Nenavaden vonj iz klimatske naprave

Ko so 12. avgusta po večerji vrnili na ladjo, so po njenih besedah zaznali nenavaden vonj, ki prihaja iz klimatske naprave. Dišalo je po bencinu ali nafti, čez nekaj časa pa so zaznali vonj po plinu. Manuela se ne spomni, ali so to povedali kapitanu, ali so o vonju po plinu govorili le med sabo, v krogu družine.

Sin kot mrtev, mož mrtev

Zastrupljena otroka iz Splita v Rim
Deklico in dečka so danes iz splitske bolnišnice prepeljali na zdravljenje v Rim, poroča STA.
Otroka in njuna mati so s posebnim letalom za medicinski transport cesna 650 poleteli s splitskega letališča proti znani rimski bolnišnici Bambino Gesu. Zdravniki v Splitu so povedali, da se zdravstveno stanje otrok izboljšuje. Z otrokoma je odpotovala tudi njuna mati.

Čez kakšne četrt ure so zaspali. Manuela se je po dobri uri spanca prebudila, saj ji je bilo vroče. Zbudila je moža, ta pa je odšel do kapitana, da bi preveril, kaj je narobe s klimo. Manuela je spet zaspala in se kmalu ponovno zbudila. Počutila se je zelo slabo, sililo jo je na bruhanje. Opazila je, da mož ne spi ob njej, a je bila prešibka, da bi preverila, kje je. Potonila je v spanec in se prebudila šele ob 10. uri zjutraj. Počutila se je obupno. Na drugi postelji v kabini je videla, da sin spi »kot mrtev«, vrata v kopalnico pa so bila odprta. Njen soprog Eugenio Vinci je bil nekako sključen nad kadjo. Na dotik se ni zganil. Zagrabila jo je panika, stekla je do prijateljev, ki so že vstali. Skupaj so poskušali pomagati Eugeniu, a bilo je prepozno. Takoj zatem so na zrak odnesli njenega 5-letnega sina in odšli do sosedne kabine, kjer sta bila bivši italijanski politika Bruno Mancuso in njegova soproga. Tudi njima je bilo potrebno pomagati, saj sta bila že zelo na koncu z močmi.

Manuela je medtem trkala na vrata hčerine kabine. Ker je bila zaklenjena od znotraj, je kapitan ladje vlomil. 14-letnica je bila v nezavesti. Vse, kot se je pozneje izkazalo, zastrupljene z ogljikovim monoksidom, so spravili na palubo, na zrak.

Kapitan je ladjo pognal do Hvara, tam pa so jim nudili prvo pomoč in jih s helikopterjem odpeljal do bolnišnice v Splitu. Otroka sta bila v kritičnem stanju, konec minulega tedna pa se je njuno stanje bistveno izboljšalo.