Strogo prepovedano

FOTO: S Sardinije s polnim prtljažnikom te dragocene snovi, zdaj jim grozi šest let zapora

S.R.
19. 8. 2019, 16.32
Posodobljeno: 19. 8. 2019, 16.39
Deli članek:

Turista so zasačili, ko sta v avtomobilu tovorila 40 kilogramov belega peska s Sardinije. Grozi jima do šest let zaporne kazni.

Profimedia
Pesek sta nagrabila na plaži Chia na jugu Sardinije.

Francoska turista sta se s Sardinije v četrtek vračala v Francijo. Ko sta se želela vkrcati na trajekt, s katerim sta se nameravala odpeljati v Toulon, so jima na prste stopili italijanski cariniki in finančna policija. V prtljažniku avtomobila so našli 14 plastenk, napolnjenih s 40 kilogrami belega peska s plaže v bližini obalne vasice Chia na jugu otoka. Jemanje tega peska, ki ga na Sardiniji obravnavajo kot javno dobrino, je strogo prepovedano in se šteje za krajo, ta pa se kaznuje z enim do šestih let zapora. 

Francoza se sicer branita, da sta pesek vzela »za spomin« ter da nista vedela, da je to prepovedano, kaj šele kaznivo. Količina, ki sta si jo nagrabila kot »spominek,« njune trditve seveda postavlja pod vprašaj. Turisti s Sardinije sicer radi nosijo pesek, kamenčke ali školjke, saj na spletu dosegajo razmeroma visoko ceno. Namesto lepega izkupička, ki bi ga prejela s pomočjo spletne dražbe, jima poleg zaporne kazni grozi še do 3000 evrov denarne kazni.