Nesreče v gorah

Na brezpotju zdrsnila planinka, poškodovan tudi planinec, ki ji je priskočil na pomoč

B.K.
19. 8. 2019, 08.50
Posodobljeno: 19. 8. 2019, 08.58
Deli članek:

Gorenjski policisti so z ekipami za reševanje minuli vikend obravnavali več nesreč na težje dostopnih terenih in v gorah.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Med Ljubeljem in Planino Prevala je bila rešena planinka, ki je med hojo izven urejene poti zdrsnila in posledično padla čez skalni skok ter se poškodovala. Na istem kraju se poškodoval tudi planinec, ki ji je želel pomagati. Planinko je v dolino odpeljal helikopter, planinca pa so do Ljubelja pospremili gorski reševalci.

Na gori Šitna glava je v alpinistični smeri padel plezalec, ki se mu je odlomil oprimek in je padel na melišče. Utrpel je hujše poškodbe, v dolino so ga odpeljali reševalci.

Na Konjskem prevalu je posredovala ekipa za helikoptersko reševanje, ki je oskrbela bolnega planinca. S Koče pri Triglavskih jezerih pa so zaradi globlje ureznine v zdravstveno ustanovo prepeljali planinko.

Pri sestopu z Grintovca si je planinec poškodoval nogo. Posredoval je helikopter.

Na Veliki Osojnici je s hrbtnega nosača padel otrok in utrpel lažjo poškodbo glave.

V izogib nesrečam je treba bolj paziti in nikjer ne zanemariti tveganj, ki so v gorah praktično povsod, opozarjajo policisti in dodajajo, da lahko tveganje nekoliko zmanjša ustrezna oprema, zdravje, pripravljenost in načrt ture. "Brezpotja so smrtno nevarna. Upoštevajte to, gore niso hec," še svarijo gorenjski policisti.