Samomorilski napad

FOTO: V eksploziji na poročnem slavju umrlo 63 ljudi, še 182 je ranjenih

S.R.
18. 8. 2019, 08.06
Posodobljeno: 18. 8. 2019, 15.12
Deli članek:

V afganistanski prestolnici je ponoči odjeknila močna eksplozija. Kljub mirovnim pogovorom med Talibani in ameriško vlado so tako znova zabeležili krvavo noč, v kateri je umrlo 63 ljudi, najmanj 182 pa jih je poškodovanih. Odgovornost za napad je prevzela teroristična skupina Islamska država (IS).

Reuters
Samomorilski napad na poročnem slavju v Kabulu.

V senci pogajanj med ZDA in Talibani, s katerimi želijo doseči sporazum o umiku ameriških oboroženih sil iz Afganistana, v okviru katerega bi se Talibani zavezali k mirovnim pogovorom z afganistansko vlado, se je ponoči na poroki v Kabulu znova razstrelil samomorilski napadalec. Talibani so odgovornost za napad sicer zanikali. Umrlo je 63 ljudi, med njimi tudi ženske in otroci, je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve Nasrat RahimiŠlo naj bi sicer za šiitsko poroko. Šiiti so v Afganistanu pogosto tarča skrajnih sunitskih skupin.

Napad je najbrž odgovor na petkov bombni napad na mošejo v Pakistanu, v katerem je umrl brat novega vodje Talibanov Mawlawija Haibatullaha Akhundzade. V napadu na mošejo so umrle štiri osebe, še 20 jih je bilo poškodovanih, odgovornosti za napad pa ni prevzel nihče. 

Reuters
Samomorilski napad na poročnem slavju v Kabulu.

Reuters
Akhundzada je vodja Talibanov postal maja 2016 po smrti prejšnjega voditelja Akhtarja Mansourja.

»Videl sem veliko žensk in otrok, ki so kričali in jokali,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal Mohammad Hasan, domačin, ki je med prvimi pritekel na kraj eksplozije. Sayed Agha Shah, eden od natakarjev, je povedal, da je zavladala splošna panika, ubitih in poškodovanih pa da je bilo tudi več njegovih sodelavcev. Napadi na poročnih sprejemih so v Kabulu postali stalnica, saj se ob počasnem okrevanju gospodarstva vse več ljudi odloča za velike poroke, ki se jih udeležuje več sto ali pa tudi več tisoč ljudi. Novembra lani je bilo v enem takih napadov ubitih najmanj 40 oseb. 

V Afganistanu sicer delujejo tudi skrajneži islamske države, odgovornost za včerajšnji napad pa sta zanikala dva tiskovna predstavnika Talibanov. Odgovornost za napad je pozneje prevzela islamska država. Kot poroča STA, je sporočila, da je napad na "veliko zborovanje heretikov" izvedel njihov samomorilski napadalec. Ob prihodu varnostnih sil na območje eksplozije pa so nato njihovi borci aktivirali še eksploziv v avtomobilu, parkiranem na območju, so sporočili iz te skrajne skupine.Avtentičnosti tega sporočila zaenkrat še ni mogoče potrditi, je pa objavljeno na spletnih straneh, ki jih ta skupina običajno uporablja za širjenje svojih sporočil. 

Afganistansko notranje ministrstvo je zaenkrat potrdilo le, da se je med gosti poročnega slavja najverjetneje razstrelil samomorilski napadalec. Da bi prišlo še do eksplozije avtomobila bombe, pa zaenkrat niso ne potrdili ne zanikali.