“Deklica in deček sta še vedno življenjsko ogrožena, odpovedalo jima je več organov, priklopljena sta na aparate. Nadaljujemo z intenzivnim zdravljenjem. Izvidi so pokazali, da imata pacienta povišano raven karboksihemoglobina v krvi, kar bi lahko bila posledica vdihovanja ogljikovega monoksida, ” je včeraj povedala pediatrinja Branka Polić.

Zdravniki pa so opravili tudi pregled z magnentno resonanco, ki je pri obeh pokazal spremembe na možganih. Zaenkrat ni znano, za kakšne in kako resne spremembe gre. Kot piše portal Slobodna Dalmacija, pa se zdravniki bojijo, da bosta imela otroka, ko ju prebudijo iz inducirane kome, nevrološke težave. Zaenkrat sta še vedno priključena na aparate, pri dihanju jima pomaga respirator.

»Okrevanja ne moremo doseči z zdravili, to je mogoče le po naravni poti. Otroka sta na respirator priključena tudi za to, da bi bile metabolne možganske potrebe po kisiku čim manjše. Stanje možganskega mirovanja je nujno,« je za omenjeni portal povedal splitski nevrolog.

Stanje treh odraslih Italijanov, ki so tudi bili na jadrnici, je medtem dobro. Mater obeh otrok so zadržali na zdravljenju v splitski bolnišnici, ostala dva Italijana so odpustili v domačo oskrbo.

Lastnik in kapitan, ki se bosta zagovarjala s prostosti, se ne čutita kriva

Policisti sumijo, da sta lastnik in kapitan kršila tehnične varnostne ukrepe na ladji - 8. avgusta letos sta v prostor strojnice motorne jahte namreč vgradila bencinski agregat, ki se lahko uporablja le v odprtih prostorih. Prišlo je do iztekanja ogljikovega monoksida, ki se je razširil v potniške kabine ter zastrupil italijanske državljane. Lastnik in kapitan jadrnice sta bila davi na zaslišanju na državnem tožilstvu v Splitu, v nadaljevanju procesa pa se bosta branila s prostosti. Kot na spletni strani piše splitski časnik Slobodna Dalmacija, sta oba dejala, da se ne čutita kriva za zastrupitev turistov.

Lastnik je tudi izrazil obžalovanje zaradi tragedije ter izrekel sožalje svojcem preminulega turista. Dejal je še, da moli, da bo z otrokoma, ki sta še v bolnišnici, vse v redu.