Tragedija v Rokavskem prelivu

Nenadoma je vanje pljusknil ogromen val, trije otroci utonili v kabini čolna

S.R.
14. 8. 2019, 08.08
Posodobljeno: 14. 8. 2019, 08.14
Deli članek:

V tragediji, ki se je v ponedeljek pripretila ob obali Normandije, so umrli trije otroci, stari 13, devet in sedem let. Vetrovne razmere so bile prehude za motorni čoln, s katerim je plula družina.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ponedeljkovo tragedijo, ko je približno 800 metrov od plaže Agon-Coutainville v bližini francoskega mesta Cherbourg-Octeville v motorni čoln pljusknil visok val, zaradi česar je ta končal pod vodo, so preživeli trije odrasli. Kljub hitremu posredovanju obalne straže in reševalcev, je bilo za otroke že prepozno. Ko so prispeli na kraj, je bila krma čolna skupaj s kabino, v kateri so ostali ujeti otroci, že pod vodo. Reševalci so sestri, stari 13 in devet let, ter sedemletnega dečka še poskušali oživljati, a so bili vsi napori zaman.

»Vse se je zgodilo tako hitro, nismo imeli niti časa, da bi jih s kriki opozorili,« je za francoski časnik Ouest-France opisala skrušena mati preminulih deklic, ki je dodala še, da so se ravno vračali proti obali, ko so v čolnu zagledali vodo, nato pa jih je prevrnil »ogromen val.« Pojasnila je še, da otroci niso znali plavati, a da so nosili rešilne jopiče, vendar so ostali ujeti v kabini, medtem ko so bili odrasli na palubi. Oče obeh sestric naj bi okno na kabini poskušal razbiti najprej z rokama, nato nogama in na koncu še s sidrom, a mu ni uspelo. 

Reševalce je na nesrečo sicer opozoril nekdo, ki je tragedijo opazoval z obale. Na kraj je poleg dveh ekip reševalcev in čolna lokalne šole jadranja prispel tudi helikopter, a jim je uspelo rešiti le odrasle. Vodja lokalne službe za reševanje na morju Pascal Dutot je po tragediji dejal, da je bil veter premočan, morje pa preveč razburkano za 5,50 metra dolg čoln, zato da se druščina sploh ne bi smela odločiti za plovbo. »Ni bilo časa, da bi se rešili,« je povedal.