Krvava Slovenija

V te krvave primere se bodo po počitnicah poglobili slovenski sodniki

S.S.
14. 8. 2019, 06.50
Posodobljeno: 14. 8. 2019, 06.52
Deli članek:

Po mesecu dni sodnih počitnic bodo dvorane hramov pravice znova polne. Izbrskali smo nekaj najbolj krvavih primerov, ki se bližajo koncu oziroma šele začetku.

STA
Ivica Kalšek

V četrtek se bodo iztekle enomesečne sodne počitnice, med katerimi sodišča obravnavajo le nujne in priporne zadeve, a se tudi pri teh primerih kaj rado zgodi, da se vpleteni o datumih nadaljevanja zmenijo po koncu sodniškega odmora. Na uredništvu smo izbrskali nekaj najbolj krvavih primerov, ki se bližajo koncu oziroma šele začetku.

Mamo udarila s polenom in jo zadavila

Na mariborskem okrožnem sodišču se bo 23. avgusta nadaljevalo sojenje 63-letni Ivici Kalšek, obtoženi umora svoje 88-letne mame Ivanke Dovnik. Incident se je pripetil 1. marca v vasici Ošelj nad Slovensko Bistrico. Kalškova je po navedbah tožilstva po sporu mamo s polenom dvakrat udarila po glavi, potem pa jo je, medtem ko je obležala na postelji, zadavila s pasom predpasnika. Obtožena sicer ne zanika, da je odgovorna za mamino smrt, vendar vztraja, da ne na način, kot ji očita tožilstvo, in sicer na zahtbten način. »Ko sem jo položila na posteljo, sem jo zategnila s pasom predpasnika. Sploh ne znam pojasniti, kaj točno se je zgodilo. Imela sem občutek, kot da sanjam in da se bom kmalu zbudila iz nočne more,« je povedala v zagovoru. Na naslednjem naroku bodo predvidoma zaslišane še zadnje priče, sledile naj bi končne besede, morda bo znana tudi že razsodba.

Streljal na napadalce svojega sina 

Na ptujskem okrožnem sodišču se bo septembra nadaljevalo sojenje 52-letnemu Janku Tomiću, obtoženemu uboja in treh poskusov uboja 27. maja lani, ko so štirje mladeniči na njegovem domu v Krčevini pri Vurbergu poskušali obračunati z njegovim sinom Žanom. Napadalci, stari od 25 do 29 let, so na domačem dvorišču pričakali Žana Tomića, da bi z njim obračunali. Njegov oče je zato nanje streljal, pri tem je 25-letnik dobil dve strelni rani, 29-letni Žan Kreslin je zaradi poškodb umrl, ostala dva napadalca pa nista utrpela poškodb. Obtoženi očitanih kaznivih dejanj ne priznava, trdi, da je šlo za silobran. Do zdaj je med drugim v svoj bran povedal, da sta ga sredi noči iz rahlega spanca zbudila dva poka, po njegovem mnenju je šlo za razbito steklo, nato pa je slišal krike in grožnje napadalcev njegovemu sinu, da ga bodo ubili. Iz omare je vzel pištolo in v popolni temi večkrat ustrelil z balkona, pri čemer ni ničesar videl.

Mojca Zemljarič
52-letni Janko Tomič trdi, da je streljal v silobranu pred napadalci.

Za en umor že sedi, sodijo mu za še enega

Na celjskem okrožnem sodišču se bo nadaljevalo sojenje 34-letnemu Jaki Ulčniku, ki se brani pred očitki, da je 22. marca 2005 v bosanski vasi Vitina z lovsko puško z daljnogledom, ki jo je tri dni prej ukradel v Sloveniji, ustrelil 38-letnega podjetnika Milenka Penavo. Po obtožbi ga je čakal v zasedi v grmovju, streljal pa mu je v hrbet z razdalje približno 50 metrov, ko se je Penava na domačem stopnišču pred odhodom v službo poslavljal od svoje žene. Ulčnik je Penavo z enim strelom zadel v glavo, po zločinu pa je pobegnil v Slovenijo. Motiv? Penava naj bi Ulčnika nagovarjal k nezakonitim poslom, a ta njegovim željam ni ustregel. Ulčnik sicer na Dobu že prestaja najvišjo možno kazen v Sloveniji, in sicer 30 let zapora, ker je konec junija 2005 v Bistrici ob Sotli ustrelil svojega brata, hudo pa je ranil tudi bratovo dekle, tako da je sojenje za umor Penave zanj zgolj formalnost.

Generalna policijska uprava
Komaj 22-letni Jaka Ulčnik naj bi v treh mesecih zagrešil dva umora.

Očima s škarjami zabodel v srce

Mariborski višji sodniki se bodo morali v skladu z nedavno odločitvijo ustavnega sodišča znova poglobiti v priznanje krivde Daouda Saadaouija, decembra 2013 obsojenega na sedem let zapora in obvezno psihiatrično zdravljenje zaradi uboja očima Boštjana Habjanića v Hermancih pri Ormožu 22. julija 2013. Takrat 24-letnik alžirskih in slovenskih korenin je na ptujskem okrožnem sodišču priznal potek kaznivega dejanja, ne pa tudi pravne kvalifikacije. Po mnenju obrambe je šlo kvečjemu za uboj na mah. Obtoženčev oče je bil do njega večkrat nasilen, podil ga je od doma, mu grozil s pretepanjem, kar je za Saadaouija, sicer duševnega bolnika, pomenilo izjemno stresno situacijo, v kateri se ni mogel več obvladati. Saadaoui je sicer svojega očima po prepiru s škarjami zabodel 14-krat, tudi v srce.

Primer Abramov

S koncem enomesečnih počitnic bodo znova stekli tudi pritožbeni roki, sodišča pa bodo imela znova veliko dela s presojanjem pritožb strank v postopkih. Med drugim bodo odločali o pritožbi 29-letnega Sebastiena Abramova, ki je bil konec julija obtožen v zadevi poskusa oškodovanja zavarovalnic z odrezano roko partnerice. Abramov se je pritožil na dvomesečno podaljšanje pripora, pričakovati pa je tudi pritožbo na obtožnico. Abramov je sicer vpleten še v dve zadevi. Osumljen je, da je marca 2015 umoril 24-letno Saro Veber. Okrožno sodišče v Celju je sklep o začetku sodne preiskave v zadevi izdalo julija. Na žalskem okrajnem sodišču pa poteka postopek zaradi suma goljufije na račun staršev Vebrove.

Mediaspeed
Sebastien Abramov leta 2012 na podelitvi viktorjev. Takrat še kot Sebastjan Colarič.