Desničarski skrajnež

FOTO: 21-letni domnevni morilec z nasmeškom na obrazu in modricami na očesih

S.R.
13. 8. 2019, 08.54
Posodobljeno: 13. 8. 2019, 09.09
Deli članek:

21-letnika, osumljenega umora svoje polsestre in napada mošeje v bližini Osla, so včeraj privedli pred okrožno sodišče v Oslu, ki je zanj odredilo pripor.

Reuters
Philip Manshaus z nasmeškom na obrazu.

Philip Manshaus se je pred sodnikom Svenom Olavom Solbergom smehljal, na obrazu pa je imel vidne podplutbe. Tožilstvo ga obtožuje umora in poskusa terorističnega dejanja, zato ga lahko v priporu zadržijo do štiri tedne, pri čemer bo prva dva tedna preživel v popolni osami, vse štiri tedne pa bo imel prepovedane stike z zunanjim svetom. 

Manshaus je modrici na očeh in praske domnevno prejel med ruvanjem v mošeji, kjer sta ga obvladala dva moška in s tem preprečila pokol. Pred zaslišanjem se je zazrl v kamere in se nasmehnil, nato so morali novinarji sodno dvorano zapustiti. Njegova odvetnica Unni Fries je pozneje dejala, da Manshaus obtožbe zanika, kaj več od tega pa da ni povedal, prav tako ni želel odgovarjati na vprašanja. 

Reuters
Manshaus z odvetnico Friesovo.

Bil jim je na očeh

Spomnimo, 21-letni Manshaus je v soboto vstopil v mošejo Al Noor v občini Baerum v predmestju Osla. Gre za predel, v katerem živi predvsem premožnejši sloj prebivalstva. Čeprav mu je uspelo izstreliti nekaj strelov, ga je hitro obvladal 65-letni Mohammad Rafiq, ki mu je na pomoč priskočil še Mohamed Iqbal. V mošeji posledično ni prišlo do hudih poškodb, a je policija pozneje v domovanju osumljenca našla truplo njegove 17-letne polsestre. 

Preiskovalci so na podlagi njegovih spletnih dejavnosti zaključili, da v ozadju njegovih dejanj tiči desničarski ekstremizem. Nedolgo pred sobotnim zločinom je na spletu namreč opeval marčevski teroristični napad v novozelandskem Christchurchu, v katerem je norec in terorist umoril 51 ljudi, še 50 pa jih je ranil. Zagovarjal je tudi nedavni pokol v El Pasu v Teksasu, kjer je umrlo 22 ljudi. 

Norveška obveščevalna služba (PST) je glede 21-letnika sicer že pred letom prejela namig, da bi lahko bil nevaren. Kot je včeraj pojasnil Hans Sverre Sjøvold, ki je vodenje PST prevzel junija letos, so Manshausa takrat preverili, a da ni bilo nobene podlage za dodatno ukrepanje.

Reuters
Manshaus z odvetnico Friesovo.