V soboto je v mošejo nedaleč od Osla vstopil mladi moški, bele polti in v zgodnjih 20. letih. Oborožen je bil z več kosi orožja in pričel streljati. V času napada so bile v mošeji Al Noor le tri osebe, eden od prisotnih vernikov je napadalca tudi obvladal. Ranjena je bila ena oseba. Le nekaj ur po napadu v mošeji so policisti v hiši v kraju Baerum odkrili truplo mlade ženske, 17-letne napadalčeve polsestre. 

Osumljenca, po poročanju medijev gre za 21-letnega Philipa Manshausa, naj bi danes ob 13. uri zaslišali za zaprtimi vrati.

Policija sobotni strelski incident v mošeji nedaleč od norveške prestolnice Oslo obravnava kot "poskus terorističnega dejanja". Preiskava je namreč pokazala, da ima storilec ekstremistične desničarske nazore. Med drugim naj bi izražal podporo Vidkunu Quislingu, norveškem politiku, ki je sodeloval z okupatorskimi nemškimi nacističnimi silami. Njegova stališča so bila tudi sovražna do migrantov. Uradno je zaenkrat osumljenec še vedno obtožen umora in poskusa umora. Strelec naj bi po prvih ugotovitvah deloval sam. 

Na Norveškem je še zelo živ spomin na napad desničarskega ekstremista Andersa Behringa Breivika. Ta je v napadih v Oslu in na otoku Utoya julija 2011 ubil 77 ljudi, med njimi veliko otrok in najstnikov. Zaradi tega so ga leta 2012 obsodili na 21 let zapora.