S petimi kilogrami heroina čez mejo

FOTO: Kovača je izdala postava, cariniku je padel v oči

Boris Blaić / Dolenjski list
9. 8. 2019, 20.05
Deli članek:

Kovača iz Banjaluke je aprila pri tihotapljenju izdala že znana postava. Pri pregledu avta so odkrili pravo mini skrivališče prepovedane droge.

B.B.
Željko Kovač je na sojenje v Krškem prišel iz celjskega pripora.

Obilna postava moškega v kia riu, ki je 24. aprila pripeljal na mejni prehod Obrežje, je bila uslužbencu mobilnega oddelka novomeškega finančnega urada nekam znana. Res, bil je Željko Kovač iz okolice Banjaluke, ki ga je ta carinik pred časom že obravnaval zaradi tihotapljenja večje količine cigaret.

Furs
Pod armaturno ploščo je imel urejeno skrivališče za drogo.

Odločitev na mestu

Kdor se enkrat znajde v takem prekršku, bo vedno deležen večje pozornosti uradnih organov, in tudi Fursovi uslužbenci so se odločili za podroben pregled vozila. Odločitev je bila na mestu, saj se je kmalu izkazalo, da je pod armaturno ploščo vozila slovenskih registrskih oznak vgrajeno pravcato mini skladišče, v njem pa se je skrivalo deset paketov, ovitih v plastično folijo. »Zaradi suma tihotapljenja prepovedane droge je bil iz enega paketa vzet vzorec za opravljanje testa na prepovedane substance. Preliminarni test je nakazal, da gre za prepovedano drogo – heroin. V postopku preiskave je sodeloval tudi vodnik s službenim psom,« so ob dogodku zapisali na Fursu.

O najdbi so takoj obvestili policiste, ki so na podlagi odredbe sodišča opravili ogled kraja kaznivega dejanja. Izkazalo se je, da 61-letni državljan Bosne in Hercegovine tihotapi skoraj pet kilogramov heroina, natančneje 4854 gramov.

Furs
Kovač je v avtu prevažal skoraj pet kilogramov heroina.

Za stanje v zaporih zmanjkalo časa

Kovač, ki je od takrat v priporu v Celju, je konec julija stopil pred sodišče. »Heroin je bil namenjen za preprodajo v Sloveniji ali na trgu Evropske unije,« je na predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Krškem navedel višji državni tožilec Robert Renier.

Na vprašanje sodnika Gojmirja Pešca, ali krivdo prizna, je Kovač le zamomljal, da mu kaj drugega niti ne preostane. V vročih julijskih dneh, ki so očitno slabo vplivali na njegovo zdravje, je želel še nekaj povedati o razmerah v slovenskih zaporih, a za to ni bilo več časa, saj je sodnik narok za izrek kazenske sankcije preložil za tri tedne. Tožilec Renier je namreč predlagal, da pred izrekom kazni sodišče pridobi izpis Kovačevih kazenskih evidenc iz Nemčije ter Bosne in Hercegovine.