Eden najhujših zločinov na Hrvaškem

Kdo je šestkratni morilec iz Zagreba? "Poznam ga površno, vedno je bil na robu zakona"

G.G./STA
2. 8. 2019, 13.29
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 20.32
Deli članek:

Policija sestavlja sliko grozodejstva, ki se je pripetilo v četrtek zvečer v zagrebškem naselju Kajzerica.

Facebook
Obraz pošasti. Igor Nađ - šestkratni morilec.

Sosedje so slišali strele, poklicali so policijo, ti pa so pred hišo in v njej naleteli na prizore, ki so jih šokirali. Pred hišo so bile mrtve, ustreljene, tri ženske, mrtev je bil tudi 10-letni otrok. V hiši sta bili še trupli dveh moških. Trimesečni dojenček je edini ostal živ. 

Morilec, 36-letni Igor Nađ, je po dejanju pobegnil, policija pa ga je izsledila v zagrebškem naselju Brezovica. Pred aretacijo je storil samomor. Nađ je imel z eno od žrtev je imel otroka, ki je bil rojen konec maja in ki je preživel masaker, poroča spletni portal Index. Med žrtvami je tudi morilčeva 34-letna zaročenka Maja Tojagić, s katero sta imela dojenčka. Ubil naj bi tudi njeno sestro Josipo in njenega partnerja Davorja, zaročenkinega 10-letnega sina iz prejšnjega razmerja ter njene starše.

Načelnih zagrebške policije je pojasnil, da v povezavi s hišo, v kateri so našli ubite, policija v zadnjem času ni prejela nobenih prijav. Edino intervencijo so imeli leta 2011, vendar ne v povezavi dogodkom, ki bi lahko pripeljal do tovrstnih dogodkov.

Nađ je bil sicer z Majo Tojagić v zvezi dve leti. Maja je bila zaposlena v masažnem salonu, je za 24sata povedala njena sodelavka. "Bila je dobro dekle in prijateljica," je povedala njena sodelavka, ki je Nađa poznala kot uličnega preprodajalca droge majhnega formata.

Nađ je bil rojen v Vukovarju, v Zagrebu pa se je preživljal kot taksist. "Poznam ga površno, vedno je bil na robu zakona. Življenje ga je pustilo samega v Zagrebu in znajti se je moral, kot je vedel in znal. Očitno mu je počil film, vem, da je večkrat prišel v konflikt z družino," je za Jutarnji list dejal njegov znanec.

Ni bilo prijav o družinskem nasilju

V družini ni bilo prijav o nasilju v družini, Nađ pa ni bil na seznamu storilcev družinskega nasilja, je danes sporočilo ministrstvo za demografijo, družino, mlade in socialno politiko.

Delovanje centra za socialno delo je v tem trenutku usmerjeno predvsem v zagotavljanje varnosti in skrbi za dojenčka, ki je tragedijo preživel, so za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdili na ministrstvu. Kot so dodali, se je center za socialno delo nemudoma odzval v skladu s svojimi pristojnostmi in je na ustrezen način poskrbel za otroka, ki je zdaj na varnem. 

Hrvaška v šoku

Zgroženost zaradi šestkratnega umora je med drugim izrazila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Zgrožena sam zaradi grozljive tragedije, ki se je sinoči zgodila v Zagrebu in v kateri je bila brezčutno umorjena celotna družina. Ostro obsojam vsakršno nasilje, še posebej reševanje problemov z obračunavanjem in maščevanjem," je zapisala. V imenu vlade je sožalje ob "grozljivem zločinu" izrazil tudi premier Andrej Plenković. Na Twitterju je še izpostavil, da je policija storila vse, da je hitro našla storilca in da še naprej preiskuje okoliščine "tega pošastnega dejanja, ki je globoko pretresel in vznemiril celotno Hrvaško".

Tudi notranji minister Davor Božinović je na novinarski konferenci ocenil, da je policija ukrepala zelo profesionalno pri razsvetlitvi zločina. Takoj po prijavi so policisti odšli na teren in izvedli vse potrebne ukrepe, tako da so hitro ugotovili, kje se nahaja storilec. Ko so ga obkrožili in ga pozvali k predaji, pa je storil samomor, je dejal. Dodal je, da kriminalistična preiskava še poteka. Spomnil je še na stalno akcijo policije, v kateri poziva državljane, ki imajo neprijavljeno orožje, naj ga brez grožnje s sankcijami predajo, saj je sicer nezakonito posedovanje orožja kaznivo dejanje.

Zagrebški župan Milan Bandić je izrazil sožalje svojcem. Zagreb je ovit v črnino, je dejal, a poudaril, da Zagreb ostaja varno mesto, saj je šlo za posamični incident. Obžalovanje zaradi tragedije je izrazila tudi ministrica za družino Vesno Bedeković ter obsodila "grozljivo dejanje nasilja".

Nasilje v družini

Strokovnjaki in združenja, ki so prav tako izrazili zgroženost nad umorom, pa so znova opozorili, da se družba premalo in nepravočasno odziva na nasilje v družini, s tem pa storilcem pošilja sporočilo, da lahko nadaljujejo z zlorabami, otrokom in ženskam pa, da niso zaščiteni.

Iz združenja B.a.B.e. so opozorili, da mediji skoraj vsakodnevno poročajo o številnih primerih zlorab, pretepanjih in grožnjah ženskam in da torej ne gre za izolirane incidente, temveč za odnos družbe do žensk. Gre za zločine iz sovraštva do žensk, ljubosumje pa ne more biti opravičilo za umor šestih ljudi, je dejala predstavnica združenja Svjetlana Knežević

Opozorila je, da mora nasilje nesporno obsoditi celotna družba, žrtve pa je treba okrepiti, ne pa da se jim vsiljuje dodaten občutek krivde in sramu ter se jih izpostavlja dolgotrajnim postopkom. Potrebno je izobraževanje o nasilju na vseh ravneh, boljša koordinacij med sektorji v boju proti nasilju nad ženskami ter čimprejšnja implementacija konvencije Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in v družini, je dodala.