Sergej Racman

Devet Slovencev, ki jih išče Interpol

S.S.
1. 8. 2019, 20.51
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 22.04
Deli članek:

Potem ko je slovenska policija na seznam iskanih oseb uvrstila poslovneža Sergeja Racmana, je bila zanj razpisana še mednarodna tiralica Interpola. Poleg Racmana je na rdečem seznamu še osem oseb s slovenskim državljanstvom.

Interpol
Obtožnica Racmana in soobtožene bremeni zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in kaznivega dejanja s področja drog.

Racmana, za katerega je sodišče pred dvema tednoma odredilo pripor v preiskavi suma zlorabe prostitucije v klubu Marina, Interpol išče z rdečim obvestilom oziroma najvišjo stopnjo tiralice.

Specializirano državno tožilstvo je na koprsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper 18 fizičnih in eno pravno osebo v zvezi z delovanjem kluba Marina na Ajševici pri Novi Gorici. Obtožnica jih bremeni zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in kaznivega dejanja s področja drog, obtožni akt pa še ni pravnomočen. Obtoženi naj bi bili povezani v hudodelsko združbo, ki je od avgusta 2014 do januarja letos izkoričala 413 deklet. Omenjeni nočni klub deluje v okviru družbe Cratos, ki jo lastniško obvladujeta Jože Kojc in Dejan Šurbek. V zadevi je prvoobtoženi poslovnež in lastnik kinematografov Kolosej Racman, ki je tako kot Kojc in Šurbek solastnik družb, ki so upravljale Marino.

Slovenski državljani z rdečim obvestilom

Osebe, na katere se nanaša rdeče obvestilo, so na Interpolovem seznamu najbolj iskanih ljudi. Poleg Racmana je na rdečem seznamu še osem oseb s slovenskim državljanstvom: 34-letna Urška Šprah (pranje denarja), 43-letni Danijel Borojević (oborožen rop), 60-letni Bojan Pungeršek (zloraba položaja ali pravic), 62-letni Jože Pirh (poskus uboja), 48-letni Faredin Lokmani (trgovina z ljudmi), 59-letni Nevenko Božičić (ponarejanje denarja), 38-letni Neven Stančić (preprodaja drog) in 30-letni Hoxhaj Shqipron (preprodaja drog). Vsi so iskani v Sloveniji, Stančić, Božičić in Pungaršek pa tudi v BiH.

Denarne goljufije, bančni rop, poskus uboja

Ptujčanka Šprahova je leta 2004 ustanovila društvo Profit Club oziroma Freesale, ki je delovalo kot nekakšen investicijski sklad. Z obljubo fantastičnih dobičkov, ki naj bi jih ustvarjali z domnevno dobrimi naložbami v kavo, kakav, nafto, zlato, so privabljali vlagatelje. Denarja »stranke« seveda niso videle. Šprahova naj bi opeharila najmanj 800 vlagateljev in tako pridobila več kot 15 milijonov evrov. Borojević je 19. maja 2002 s sostorilci oropal Krekovo banko v Celju. Zaposlenim v banki je grozil z vojaško avtomatsko puško in po uspelem ropu pobegnil s približno 130 tisoč evri gotovine. Pirh je 9. maja 2017 na Dobah pri Kostanjevici na Krki streljal na svojo nekdanjo partnerico, ko se je ta odpravljala v službo, a mu je na srečo zatajila pištola. S kraja zločina se je potem odpeljal z avtom, ki so ga policisti čez mesec dni našli v bližnjem gozdu.

Posli z belim blagom, drogo in zelenjavo

Lokmani je bil leta 2012 v Mariboru pravnomočno obsojen na tri leta zaporne kazni zaradi trgovine z ljudmi. Med drugim je dve bolgarski državljanki leta 2006 pripeljal v Slovenijo pod pretvezo, da bosta v lokalu delali kot čistilki. Ko ju je dobil v svoje kremplje, jima je odvzel potna lista in silil v opravljanje spolnih uslug svojim strankam. Od 100 evrov, kolikor so stranke plačale za uro spolnih odnosov, sta smeli obdržati le 10 evrov. Kosovska družina Hoxhaj, lastniki družbe Kobra plus, ki opravlja posle s sadjem in zelenjavo, naj bi predstavljala jedro kriminalne združbe, ki je na Obali trgovala s široko paleto drog. Kriminalisti so v preiskavi med drugim zasegli tri kilograme kokaina, 2,3 kilograma heroina ter paracetamol in laktozo, ki ju preprodajalci uporabljajo za večanje volumna mamil in posledično dobička. Shqipron je roki pravice pobegnil v sklepni fazi operacije, oktobra 2016, ko so v Kopru potekale množične aretacije, pri katerih je sodelovalo kar 170 kriminalistov in policistov.