Dolgoletno poznanstvo in družbeni status

Goljufiva kranjska zakonca Slovence ogoljufala za več kot pol milijona evrov

S.R.
1. 8. 2019, 13.42
Posodobljeno: 1. 8. 2019, 13.52
Deli članek:

Koprski kriminalisti so junija zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo goljufivih zakoncev iz Kranja, ki sta več Slovencev oškodovala za skupaj več kot 600.000 evrov.

Profimedia
Pri sklepanju poslov z vrednostnimi papirji je treba biti pozoren in previden.

Kranjčana sta samo dva zakonca s Krasa pri trgovanju z vrednostnimi papirji oškodovala za najmanj 100.000 evrov, med oškodovanci pa se je znašlo še 16 oseb iz drugih delov Slovenije, predvsem območja Ljubljane. 

Preiskava 58 in 59 let starih kranjskih zakoncev se je sicer začela že leta 2018. Zgodba z ogoljufanima zakoncema s Krasa ima sicer dolgo brado. Vse skupaj se je začelo leta 2009, ko sta ju Kranjčana, kot sporočajo iz PU Koper, »z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravila v zmoto.« Oškodovanca sta namreč enega od osumljencev pooblastila, da je upravljal z njunim premoženjem. Tega sta mu izročila v gotovini, šlo pa je za 50.000 evrov. V zameno sta prejela nič več kot predstavo o izjemno ugodnem in netveganem investiranju, zato je oškodovani par iz Krasa leta 2011 na bančni račun družbe iz Hongkonga nakazal novih 50.000. Ob tem sta po pošti redno prejemala obvestila o donosnosti svojih naložb. Čeprav sta jima Kranjčana sprva obljubila, da bosta izplačila prejela v manj kot letu dni, sta nato ta rok prestavljala nekam v prihodnost, ob tem pa tvezila o boljših priložnostih ter teh in onih razlogih za zamik izplačila. Igrala sta tudi na strune dolgoletnega poznanstva in družbenega statusa, saj so se zakonci poznali že dlje časa, eden od osumljencev pa je na podlagi prejšnjih zaposlitev, karizme in znanja s področja finančnih instrumentov užival njuno zaupanje. 

Zakoncema iz Kranja za kaznivo dejanje goljufije grozi zaporna kazen od enega do osmih let zapora. Policija ob tem potencialne vlagatelje opozarja, naj bodo pri sklepanju tovrstnih poslov pozorni in naj preverijo, ali imajo subjekti, ki ponujajo vlaganja v investicijske sklade, ustrezna dovoljenja oziroma pooblastila. »V Sloveniji zakonodaja dovoljuje trženje enot investicijskih skladov osebi, ki ima dovoljenje Agencije za trg vrednostnih papirjev. Fizične osebe lahko enote skladov tržijo po pooblastilu družb, ki so od Agencije pridobile dovoljenje za opravljanje storitev in poslov v zvezi s finančnimi instrumenti v Republiki Sloveniji,« še sporočajo iz PU Koper. Seznam teh družb in drugi seznami, ki urejajo področje trga finančnih instrumentov so objavljeni na spletni strani Agencije http://www.a-tvp.si.