Tragedija

FOTO: To je 20-letnica, ki jo je v Malinski do smrti povozil gliser

J.P.
27. 7. 2019, 11.03
Posodobljeno: 28. 7. 2019, 16.11
Deli članek:

Še vedno ugotavljajo, kako daleč od obale sta se potapljala.

Facebook
Verena Heinz

Truplo Verene Heinz, 20-letne študentke iz okolice Salzburga, ki jo je v torek popoldne ob obali Malinske na otoku Krk usodno poškodoval gliser, je bilo po obdukciji v Reki poslano v domovino, kjer jo bodo pokopali. Njen oče Dieter, ki se je skupaj z njo potapljal, je domov odšel že v sredo. Zaradi šoka ni našel besed, kakor tudi ne 25-letnik iz Zadra, ki je upravljal z gliserjem. Družina Heinz si je za pravnega zastopnika izbrala reškega odvetnika Ivana Primorca. Ta je potrdil, da se imajo v okviru kazenskega postopka za oškodovance.

Verena je ravno opravila zaključne izpite na dunajski univerzi za ekonomijo in podjetništvo, z očetom je nameravala v Malinski ostati nekaj dni. Bila je izkušena potapljačica, prav tako tudi njen oče.

Kako daleč od obale sta bila?

Hrvaški mediji so prvotno poročali, da se je tragedija zgodila približno 300 metrov od obale, zdaj pa iz krogov družine Heinz prihajajo informacije, da temu ni tako. Trdijo namreč, da sta bila oče in hčer veliko bliže plaže, Jutarnji list pa piše, da je kraj nesreče še vedno predmet preiskave. Torej: po neuradnih informacijah sta se na dah potapljala ustrezno označena, kar pomeni, da bi ju moral gliser zaobiti na vsaj stotih metrih. Omenjeni medij poroča še, da naj bi hrvaški policisti bojo, ki ju je označevala, zasegli kot dokazno gradivo. Vse nejasnosti bo sicer razkrila posebna računalniška oprema, ki jo je nosila Verena, saj je ta beležila dogajanje okrog nje.

Vožnja z gliserjem na omenjenem območju prepovedana na razdalji manj kot 300 metrov od obale. Vendar pa luški kapitan Darko Glažar poudarja, da območje kopanja sega le 100 metrov od obale. Kopalci in potapljači od tam dalje nimajo kaj delati v morju, je še dejal, razen, če bi šlo za organizirano potapljanje. Med enim in drugim mejnikom je tako varovalni pas. Kako pa lahko nekdo na gliserju oceni, kako daleč je od obale? Čez palec, je dejal Glažar – omenjeni varovalni pas je tam ravno za to, da je nekaj prostora za napake.