Serijski goljuf

Naročil, plačal pa ne. Koliko kazni se bo nabralo Jeliču?

Boris Blaić / Dolenjski list
26. 7. 2019, 20.15
Deli članek:

Bojan Jelič je na Okrajnem sodišču v Brežicah priznal več kot 80 goljufij in 21.000 evrov škode, za kar je dobil skoraj štiri leta zapora.

B.B.
Bojan Jelič in njegov odvetnik Dušan Medved

Tri leta in devet mesecev zapora si je z več kot 90 kaznivimi dejanji, pretežno goljufijami, prislužil mladi poslovnež iz Krškega, 25-letni Bojan Jelič. Zdaj ga v Novem mestu na okrožnem sodišču čaka še eno sojenje.

TAKŠNI IN DRUGAČNI TRIKI

Jelič je imel do leta 2017 podjetje BA, trgovina in storitve. Poleg kupcev, ki so pri njem naročali avtodele, ki jih niso nikoli dobili, so ga v slabem spominu ohranili tudi na številnih bencinskih servisih, v trgovinah, gostilnah in tudi v avtomobilskih salonih. Tako je na bencinskih servisih točil gorivo, a je, ko bi ga moral plačati, »ugotovil«, da na bančni kartici nima kritja. Uslužbence je običajno uspel prepričati, da bo dolg plačal naslednji dan, a ga potem niso več videli. Taki računi so znašali od 60 pa vse do 900 evrov.

Jelič je večkrat uporabil trik s položnico, ko je plačal manjši znesek, nato pa ga na položnici popravil v večjega.

Nekoč si je v avtosalonu izposodil avtomobil za testno vožnjo, z njega pa je odstranil vinjeto in iz rezervoarja iztočil gorivo. Drugič je s cigaretnim ogorkom poškodoval sedež testnega avtomobila in avtomobilsko preprogo ter tako povzročil za 800 evrov škode. Ko je bil nekemu podjetju, ki je prodajalo gorivo, dolžen 800 evrov, je plačal položnico za 9,05 evra in jo potem priredil tako, da je bilo videti, kot da bi plačal 905 evrov. S takimi in podobnimi dejanji, zaradi katerih se je znašel na brežiškem sodišču, je povzročil za 21.000 evrov škode, ki je do zdaj v pretežnem delu še ni poravnal.

TRIK S POLOŽNICO PONOVIL

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se je znašel zaradi goljufije, ki jo je izvedel v Novem mestu, kjer se je kot lastnik podjetja BA novembra 2016 uslužbencu tukajšnje enote družbe I. S. T. Avtodeli predstavil kot spletni prodajalec in velik poznavalec avtomobilskih delov. Uslužbenec mu je verjel in mu omogočil plačilo naročenega blaga v 30 dneh, ni pa vedel, da ima Jeličevo podjetje zaradi prezadolženosti in neplačevanja računov že nekaj časa blokiran transakcijski račun.

V dobrih dveh tednih, še preden je torej zapadel prvi račun, je Jelič prek spleta naročil za okoli 3000 evrov blaga, ki pa ga ni plačal niti po preteku roka plačila. Na prve klice, kako je s plačilom, se je še oglašal in manjši del nabavljenega blaga celo plačal, pozneje pa je postal nedosegljiv. Vmes je podjetju predložil še lažno potrdilo o plačilu 850 evrov, a se je izkazalo, da je bil na položnici sprva napisan le znesek osem evrov. Podjetje, ki je pozneje vložilo izvršbo, je tako oškodoval za okoli 2800 evrov.

(Boris Blaić, Dolenjski list)

***CIFRA: 82 goljufij in 21 tisoč evrov škode je s svojimi dejanji povzročil Bojan Jelič. PODPIS: Bojan Jelič in njegov odvetnik Dušan Medved POUDARKA: S testnega avta je odstranil vinjeto in izpraznil rezervoar goriva. Jelič je večkrat uporabil trik s položnico, ko je plačal manjši znesek, nato pa ga na položnici popravil v večjega.***