Ob deponiji

Požar v Zagrebu sicer pod nadzorom, a ljudje niso bili opozorjeni

J.P.
25. 7. 2019, 12.00
Posodobljeno: 25. 7. 2019, 12.07
Deli članek:

Plameni so zajeli center za reciklažo odpadkov na obrobju hrvaške prestolnice.

DVD Jakuševec
Gasilci so se z ognjem borili celo noč.

Požar, ki je v sredo zvečer izbruhnil v centru za reciklažo, ki se nahaja ob zagrebški deponiji Jakuševec, je pod nadzorom. Kot so sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva, pogorišče prekopavajo s stroji – na trenutke še zasikajo ognjeni zublji, a so spričo prisotnosti gasilcev kratke sape.

Požar je izbruhnil v delu centra, ki je obdan z betonskim zidom.

Na deponiji se je zvrstilo 51 gasilskih vozil s 152 gasilci. Po nekaj urah so požar lokalizirali, a so potem vso noč nadaljevali z razkopavanjem smeti in gašenjem zagorelega odsluženega pohištva. Osebje Inštituta za javno zdravje dr. Andrija Štampar so okoli polnoči na pogorišču in v naselju Mičevec merili delce v zraku, saj je tja zaneslo dim. Preliminarni rezultati kažejo, da v zraku ni škodljivih delcev.

Kemik in toksikolog Franjo Plavšić je za 24sata povedal, da po požaru ni večjih nevarnosti za zdravje okoliških prebivalcev – dim lahko botruje le kašlju in bolečinam v grlu. Večja težava je kakovost življenja, je dejal. Ljudje namreč niso bili opozorjeni, naj zaprejo okna in vrata, preden je dim vdrl v njihova domovanja. Ocene, kdaj se bo zrak prečistil, ni dal. Iz državnega centra za javno zdravstvo pa so danes opozorili prebivalce, naj se po nepotrebnem ne zadržujejo v neposredni bližini požarišča. 

Kot smo poročali včeraj, je v bližini Zagreba zagorelo odsluženo pohištvo. Poškodovanih ni bilo.