Obsežna policijska akcija na območju Ilirske Bistrice

Slovenska policija poudarja, da pri prijetju velikega števila migrantov ni prišlo do nobenega nasilja

S.R.
21. 7. 2019, 16.23
Posodobljeno: 21. 7. 2019, 18.19
Deli članek:

Slovenski policisti so od petka popoldne, ko so v gozdu pri Šembijah v bližini Ilirske Bistrice odkrili več manjših taborov, na terenu iskali ilegalne prebežnike, ki so se po območju razkadili ob njihovem posredovanju.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Šlo naj bi za več kot 200 migrantov, od katerih so jih do včerajšnjega dne prijeli že 123. Da gre predvsem za državljane Pakistana (27) in Afganistana (94), en posameznik pa je iz Bangladeša, je že včeraj pojasnila Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper. Mladoletne so prepeljali v azilni dom, večino pa so vrnili na Hrvaško. 

Policisti so tekom sobote iskanje za preostalimi nadaljevali, na spletu pa se je včeraj pojavil tudi videoposnetek prijetja velike skupine prebežnikov, v katerem so mnogi videli sporno ravnanje policistov. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Tomaž Čehovin, začasni vodja policijske postaje Koper, so bili postopki prijetja po dosedanjih ugotovitvah zakoniti in strokovni. »Vedeti je treba, da je treba imeti osebe ves čas pod nadzorom,« je dejal Čehovin ter dodal, da ni blo nobenega nasilja in da je treba upoštevati, da gre za neznane osebe, za katere »ne veš, ali imajo kakšno orožje.« Hkrati je treba zagotoviti tako njihovo varnost kot varnost policistov. V postopku nihče ni bil poškodovan, niti migranti niti policisti. Čehovin je še pojasnil, da so poskrbeli za njihove osnovne potrebe, kot so obrok hrane in potrebe, povezane s higieno, ter da so jih od 123 108 vrnili na Hrvaško, medtem ko je 15 mladoletnih zaprosilo za azil in so jih tako nastanili v azilnem domu. Sicer pa je poudaril še, da pri migrantih na območju PU Koper doslej razen kakšnega kuhinjskega noža in drugih pripomočkov, namenjenih pripravi hrane, drugih nevarnih predmetov ali celo orožja niso našli. 

Akcija za preostalini prebežniki sicer še poteka, na območju Ilirske Bistrice pa od 17. julija izvajajo poostren nadzor. Kot je še pojasnil Čehovin, so dobili tudi dodatno pomoč z drugih delov države, vključno z opremo. Sicer pa jim pomagajo tudi pripadniki Slovenske vojske, pri čemer jutri pričakujejo dodatne sile, kar so že danes napovedali tudi v Slovenski vojski. Pohvalil je še sodelovanje s hrvaško stranjo, s katero so v dnevnih kontaktih in si izmenjujejo informacije. Dejal je, da pri vračanju migrantov Hrvaški ni nobenih težav, vsi postopki pa so izpeljani korektno.