Dve uri jadral

Drama pri Gradcu: jadralca zračne mase skozi nevihto s točo ponesle 6000 metrov v nebo

R.T.
21. 7. 2019, 14.00
Posodobljeno: 21. 7. 2019, 17.07
Deli članek:

Nekega jadralca je v bližini Gradca presenetila nevihta s točo. Nenadoma se je znašel v središču dogajanja, šlo je samo še navzgor.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

45-letni jadralec iz Gradca bo petkov popoldanski izlet le stežka zbrisal iz spomina. Kot poroča avstrijski časnik Kleinezeitung, se je moški v petek z jadralnim padalom pognal s 1445 visoke gore Schöckl severno od Gradca. Usmeril se je proti Gradiščanski, a se kot kaže ni zavedal, da je krenil naravnost v nevihto.

Nad neurjem domnevno popolnoma presenečenega jadralca so zračne mase nenadoma dvignile na višino 6000 metrov, znašel pa se je v središču nevihte s točo. Kot je za časnik pojasnil Willi Friedrich, vodja šole letenja na avstrijskem Štajerskem, lahko padalo na tej višini popolnoma zmrzne, mraz pa zagotovo občuti tudi jadralec. Na tej višini pljuča prejemejo tudi za polovico manj kisika, kot bi ga sicer, v neki točki pa jadralec ne bi več mogel premikati prstov na rokah, je še pojasnil. Vse skupaj se je vendarle končalo srečno. 

Jadralec se je na zagoneten položaj odzval preudarno, poleg glavnega je odprl še rezervno padalo in ob približno 17. uri, po dveh urah jadranja, stopil na trdna tla. Natančneje, streho garaže v kraju Stegersbach na Gradiščanskem, približno 53 kilometrov od začetka »poleta.« S hudimi podhladitvami in manjšimi odrgninami so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Gradcu.