Hrvaška zavita v žalost

VIDEO: Znanih je več informacij o tragediji, ki je mnogo prezgodaj vzela 24-letnega gasilca Ivana

S.R.
21. 7. 2019, 09.58
Posodobljeno: 21. 7. 2019, 11.30
Deli članek:

V novogradnji v Veliki Gorici pri Zagrebu je včeraj popoldne izbruhnil požar, ki je privedel do velike tragedije. Smrt mladega gasilca je pretresla Hrvaško.

Facebook
Tragično preminuli Ivan Galeković.

Znanih je več informacij o včerajšnji tragediji v Veliki Gorici, v kateri je komaj 24 let star gasilec Ivan Galeković izgubil življenje. Močno se je nadihal dima, zato so ga morali reševalci na terenu oživljati. Njegovo življenje je nato v zagrebškem kliničnem centru mnogo prezgodaj ugasnilo.

Gasilci so na kraju požara sicer posredovali s tremi gasilskimi vozili, v intervenciji pa se je poškodoval še en gasilec, na katerega je padel tram. Vzrok požara zaenkrat še ni znan, prav tako niso znane vse okoliščine Ivanove smrti. Glede na prve informacije obstaja možnost, da se je na mladega gasilca in njegovega sodelavca zrušila goreča streha, poroča portal Jutarnji list. Ob tem naj bi se Ivan nadihal dima, a je bilo v trenutku, ko so ga prijatelji izvlekli iz zgradbe, njegovo stanje že kritično. Sosedje in očividci so za hrvaške medije dejali, da se je vse skupaj začelo z manjšim požarom, nato pa so se zaslišale eksplozije, domnevno štiri, požar pa se je hitro razširil. Požar je sicer izbruhnil v času, ko so bili lastniki stanovanja na morju.

Okoliščine Ivanove smrti sicer še vedno preiskuje policija. Zdravstveno stanje drugega poškodovanega gasilca zaenkrat ni znano, a, kot je za portal Dnevnik.hr dejal skrušen poveljnik gasilske enote Velika GoricaBorislav Turan, so vsi njegovi gasilci nad dogodkom močno pretreseni.  

»Sijajen fant. Od mladih nog je del JVP Velika Gorica, kot profesionalni gasilec pa je pri nas dve leti. Naš gasilec je tudi njegov oče,« pa je za 24sata pojasnil Turan ter dodal, da ne ve, kaj bi še povedal, »v tem trenutku ne vemo več, kaj povedati. Celotna enota je v šoku. Vsi nas prosijo, naj nekaj povemo, ampak mi ne vemo kaj. Po tem moramo nekako živeti naprej, a ne vemo kako.«

Ob smrti mladega gasilca se v javnosti vrstijo izreki sožalja. Spregovoril je tudi glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković, ki je Ivanovi družini izrekel globoko sožalje ter dejal, da je »težko vsem v gasilskih vrstah, a je najtežje njegovi družini.« Pojasnil je še, da verjame, da so imeli gasilci vso potrebno opremo, saj da je govora o eni hrvaških najboljših gasilskih enot.

Da gre za nepredstavljivo žalosten večer za njihov kraj, je na facebooku dejal tudi župan Velike Gorice Dražen Barišić. »Počivaj v božjem miru, hrabri mladenič. Družini preminulega gasilca in pripadnikom gasilske enote izrekam iskreno sožalje. Gasilci Velike Gorice so hrabri in požrtvovalni skozi vso svojo zgodovino, tudi danes pa so rešitelji človeških življenj in čuvaji naših domov, za kar smo jim večno hvaležni,« je zapisal Barišić.