Ni politik

To je Šarčev kandidat za evropskega komisarja

G.G./STA
17. 7. 2019, 10.11
Posodobljeno: 17. 7. 2019, 10.25
Deli članek:

Premier Marjan Šarec naj bi imel svojega favorita za evropskega komisarja iz Slovenije.

Bobo
Stalni predstavnik Slovenije pri EU Janez Lenarčič.

Po neuradnih informacijah naj bi predlagal stalnega predstavnika Slovenije pri EU Janeza Lenarčiča, ki velja za apolitičnega kandidata in strokovnjaka z referencami.

Lenarčičevo ime se je omenjalo zelo neuradno že nekaj časa. Sam je pogovore o tem posredno priznal, ko je na povpraševanje STA o tem pred dnevi navedel zgolj, da "dokler predsednik vlade ne predlaga kandidata oziroma kandidatke za položaj evropskega komisarja oziroma komisarke iz Slovenije, so vsa ostala imena zgolj predmet ugibanj".

Kot je neuradno izvedela STA, je Šarec s svojo izbiro danes že seznanil ministre, ki se na Brdu pri Kranju sestajajo na temo prihodnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Slovenija tako očitno ne bo sledila pozivu novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki si je želela, da bi ji države članice dale na izbiro po enega moškega in eno žensko. Želi si namreč komisijo, ki bo uravnotežena po spolu.

Kandidata iz Slovenije mora potrditi še vlada, nato se mora predstaviti še odboru DZ, pristojnemu za zadeve EU. Komisarski kandidat bo moral prestati tudi zaslišanje v Evropskem parlamentu.