En strel, dva mrtva

Lovčeva krogla poletela skozi merjasca in ubila sopotnika v avtomobilu

S.R.
17. 7. 2019, 09.35
Posodobljeno: 17. 7. 2019, 09.52
Deli članek:

46-letni računalničar, vešč lovske puške, se je zaradi lanskega incidenta med jago na divje prašiče znašel na sodišču.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

12. avgusta 2018 je namreč nameril v merjasca na koruznem polju, sprožil in ga zadel, a je krogla prašiča prebila in se zarila v pljuča sopotnika v vozilu na bližnji cesti. Lov zanj ni samo hobi, je tudi zelo »dobrodošla dolžnost,« je po poročanju časnika Bild na sodišču v nemškem Ambergu pojasnil star in izkušen lovec Hans-Jürgen H., ki ima lovsko dovoljenje že od svojega 23 leta. 

Tragedija se je pripetila v bližini kraja Nittenau na Bavarskem. Koruzno polje, na katerem je Hans-Jürgen lovil s še enajstimi pajdaši, se nahaja v neposredni bližini magistrale B 16. Kot je na sodišču povedal eden od članov zelene bratovščine, jim je Hans-Jürgen kot vodja lova pred začetkom jage dejal celo, da je »zaradi bližine ceste situacija še posebej nevarna.« »Nihče naj ne strelja v smeri ceste, saj ni merjasca, ki bi bil vreden ogrožanja človeškega življenja,« pa se je na odru za priče motivacijskih besed vodje lova spomnil drugi lovski pajdaš. Kot kaže, je Hans-Jürgen pozabil na lastne napotke. Namestil se je na enega od traktorjev in počakal, da so iz grmičevja na koruzno polje nagnali skupino merjascev. Kot poroča časnik, je s svojo polavtomatsko puško ustrelil proti trem merjascem, pri čemer je krogla, ki je usmrtila tretjega prašiča, svojo pot nadaljevala proti avtomobilu, v katerem sta sedela 62-letni Peter B. in 47-letni Harald S. Prebila je še steklo in Haraldova pljuča. Bil je na mestu mrtev. »Najin sin je bil usmrčen kot divja svinja. Nimava več veselja do življenja,« sta za Bild pojasnila Haraldova starša.

Tožilstvo trdi, da je Hans-Jürgen trajektoriji krogle posvečal premalo pozornosti in da je zato odgovoren za Haraldovo smrt. Obtožili so ga povzročitve smrti iz malomarnosti. Hans-Jürgen je po tragediji dokončno »vrgel puško v koruzo.« Lovsko dovoljenje so mu tako odvzeli, a, kot je priznal sam, od tistega dne tako ali tako ne želi več na lov. »Pod nobenim pogojem,« je dejal. Grozi mu pet let zaporne kazni, sodba pa bo predvidoma znana 25. julija.